Shifty (2008)

Regie: Eran Creevy | 86 minuten | thriller | Acteurs: Riz Ahmed, Daniel Mays, Jason Flemyng, Nitin Ganatra, Jay Simpson, Dannielle Brent, Francesca Annis, Kate Groombridge, Jason Maza, Jordan Long, Rory Jennings, Courtney Day, Gracie Fitch, Nathaniel Gleed, Eddie Webber      

Dat je met weinig geld veel kunt doen, bewijst regisseur/schrijver Eran Creevy. ‘Shifty’ is zijn speelfilmdebuut. Daarvoor verdiende hij de kost met het inblikken van videoclips. Verwacht echter geen stroboscopische productie met beeldvertragingen en andere artyfarty kunstgrepen. ‘Shifty’ is een rauw, onopgesmukt drama dat draait om de personages en hun problemen. Een sociaalkritische Britse film dat voor realisme gaat.

‘Shifty’ is de gelijknamige naam van het titelpersonage dat vertolkt wordt door Riz Ahmed. Het titelpersonage is een drugsdealer die het voor de wind gaat. Hij verdient veel geld en gaat lekker zijn eigen gang. Als zijn beste vriend Chris (Daniel Mays) na een afwezigheid van vier jaar terugkeert, worden oude wonden opengereten. Als Shifty vervolgens te maken krijgt met een fout gelopen drugsdeal, is hij zijn leven niet meer zeker.

Creevy schetst een mooi portret van een vriendschap. Shifty en Chris hebben elkaar bijna vier jaar niet gezien en daarom veel te vertellen. Toch komen hun gesprekken in het begin maar moeizaam op gang en merk je hoe onwennig het eerste contact gaat. De spanning aan de keukentafel is te snijden, vooral als Shifty’s broer erbij komt zitten. Daarnaast weet Creevy het milieu waarin Shifty opereert, krachtig neer te zetten. Er is geen glamour in het drugsmilieu. Jason Flemyng zet een gevaarlijke junk neer en laat doorschemeren dat verslaafden niet te vertrouwen zijn en door hun verslaving gestuurd worden. ‘Shifty’ is een spannende film vol gevaarlijke figuren die nooit karikaturaal neergezet worden.

Het acteerwerk is van de bovenste plank. Ahmed en Mays acteren erg puur en hun vriendschap komt geloofwaardig over. Shifty is zelfs erg sympathiek te noemen, omdat Ahmed hem zo charmant en normaal neerzet. Mays introverte spel past goed bij zijn personages. Je ziet gewoon dat Chris een duister geheim met zich bijdraagt dat als een last op zijn schouders hangt. Dat geheim wordt mondjesmaat vrijgegeven, zodat je kunt ‘meepuzzelen’. Dat de personages erg menselijk worden neergezet (zo wil Chris op een gegeven moment wegrennen als Shifty bedreigd wordt met een mes) versterkt het realisme. De film blijft onvoorspelbaar vanwege de realistische reacties. Je verwacht heldhaftige acties en getrainde vechtersbazen in dergelijke films, maar ‘Shifty’ laat zien hoe het er in het echte leven (waarschijnlijk) aan toe gaat.

Speciale vermelding voor de soundtrack van Molly Nyman en Harry Escott. De minimalistische soundtrack raakt altijd de juiste snaar en versterkt de beelden. ‘Shifty’ is een aanrader voor iedereen die het werk van Ken Loach en Mike Leigh kan waarderen.

Frank v.d. Ven