Shock and Awe (2017)

Regie: Rob Reiner | 90 minuten | biografie, drama | Acteurs: Woody Harrelson, James Marsden, Rob Reiner, Tommy Lee Jones, Jessica Biel, Milla Jovovich, Richard Schiff, Luke Tennie, Terence Rosemore, Margo Moorer, Michael Harding, Kate Butler

20 maart 2003. Een datum die niemand iets zal zeggen, behalve misschien de inwoners van Irak. Het was op die dag dat een internationale coalitie onder aanvoering van de Verenigde Staten Irak binnenviel met als doel het afzetten van dictator Sadam Hoessein. Dat doel was snel bereikt, maar de diepe ellende moest nog beginnen. De invasie leidde in het toch al niet stabiele Irak tot een burgeroorlog en maakte een toch al niet stabiele regio nog een stuk instabieler. De massavernietigingswapens die Sadam Hoessein zou bezitten, en die de directe aanleiding voor de invasie vormden, werden nooit gevonden.

Over de aanloop naar deze invasie gaat de Amerikaanse speelfilm ‘Shock and Awe’. In dit waargebeurde verhaal volgen we Warren Strobel en Jonathan Landay, journalisten bij het media-agentschap Knight Ridder. Terwijl andere grote nieuwsmedia de woorden van machthebbers en hogere ambtenarij kritiekloos nabauwen, zoeken Landay en Strobel de waarheid bij overheidsfunctionarissen van het middenkader. Zo komen ze erachter dat de invasie van Irak niets te maken heeft met massavernietigingswapens en dat al lang en breed besloten is dat die gaat plaatsvinden.

Boeiend onderwerp, vooral voor wie een beetje thuis is in de moderne Amerikaanse geschiedenis. Het heeft helaas niet geleid tot een boeiende film. ‘Shock and Awe’ heeft te lijden van een aartslui scenario dat ieder platgetreden pad volgt. Het verhaal is een van de vele navolgers van hét grote voorbeeld ‘All the President’s Men’ uit 1976. Ook hier een vasthoudend journalistenduo, ook hier de sneaky gesprekken met klokkenluiders, ook hier machthebbers die de grenzen van het politieke fatsoen overschrijden. Ook hier de tegenwerking en de vele hobbels die genomen moeten worden.

Naast die extreme voorspelbaarheid krijgen we te maken met verhaallijntjes die weinig tot niets toevoegen aan het geheel en nauwelijks zijn uitgewerkt. We volgen een jonge soldaat die wordt uitgezonden naar Irak en we krijgen een volstrekt overbodig liefdeslijntje te verstouwen. Wat we dan weer niet krijgen is context, wat het verhaal wat lastig te volgen maakt voor niet-ingewijden.

Dat de film ambachtelijk in orde is mag je verwachten van een gelauwerd regisseur als Rob Reiner (‘When Harry Met Sally’, ‘This is Spinal Tap’). Bovendien is de cast met Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Richard Schiff en Jessica Biel er een om je vingers bij af te likken. Het maakt de film er niet veel beter op, maar het is in ieder geval nog iets.

Henny Wouters

Waardering: 2

VOD-release: 23 november 2023 (Prime Video)