Shooom’s avontuur – L’odyssée de choum (2019)

Recensie Shooom's avontuur CinemagazineRegie: Julien Bisaro | 26 minuten | animatie, avontuur, korte film | Nederlandse stemmencast: Meghna Kumar, Murth Mossel, Daysha Ligeon, Peggy Sandaal, Daphne Flint, Davian Mardjoeki, Juneoer Mers

‘Shooom’s avontuur’ is een 26 minuten durend juweel van een animatiefilm. De film is gemaakt voor kinderen tussen de 4 en 7, maar gegarandeerd dat er heel veel volwassenen na het zien ervan dit prachtwerkje tot hun favorieten rekenen.

Het filmpje speelt zich af in Louisiana. Een ideale setting want de variëteit in het landschap zorgt voor veel afwisseling in kleur, vorm en geluid. Het avontuur begint in een klein kustplaatsje, waar de havenmeester het alarm luidt voor de aankomende orkaan. Mensen, maar ook dieren, zoeken snel de veiligheid van hun huizen op. We volgen een kleine eekhoorn die vanuit een hoge boom ineens een nest in een holle boom spot. Ongerust neemt hij een kijkje. Er blijken twee eieren te liggen – de ouders zijn in geen velden of wegen te bekennen. De eekhoorn brengt ze buiten de gevarenzone. Niet lang daarna komt één van de eitjes uit: het blijkt een babysneeuwuil te zijn. Dit kleintje ziet de eekhoorn natuurlijk als zijn moeder, maar daar moet eekhoorn niets van weten en neemt de benen. Het kleine sneeuwuiltje staat er alleen voor, maar hé, er klinkt geluid uit het andere ei!

Wat volgt is een nagelbijtend, maar vooral oh zo ontroerend avontuur waarin ‘Shooom’ (het oudste uiltje) alles op alles zet om zijn broertje of zusje te redden. Overal loert gevaar en zo’n ei rolt makkelijk weg. Shooom wordt dan ook nog eens tegengewerkt door Walter en Rosie, twee kindjes, die het natuurlijk helemaal niet zo kwaad bedoelen, maar in hun onschuld wel de familie uil scheiden, omdat ze ‘Piep’, het nog niet uitgekomen ei, graag zelf willen houden.

De 2D animatie is fenomenaal, het kleurgebruik en de toepassing van licht en schaduw is perfect en de aandacht voor zelfs de kleinste details maken ‘Shooom’s avontuur’ een feest voor het oog. De animatie is niet realistisch, maar toch behoorlijk natuurgetrouw. De expressieve koppies van de dieren, met name de uiltjes, zijn heel vertederend. Maar ook de ‘lichaamstaal’, de grappige bewegingen en de verschillende geluidjes die ze maken om te communiceren, zorgt voor een unieke kijkervaring. Zo knap hoe de makers een geheel eigen uilentaal gecreëerd lijken te hebben. Of Shooom nu ‘piep’, ‘piep’ of ‘piep’ “zegt”, je begrijpt precies wat ze bedoelt.

Naast dat deze diertjes je hart onherroepelijk veroveren, heeft ‘Shooom’s avontuur’ ook nog een ecologische boodschap, maar die is heel subtiel. Deze indrukwekkende film heeft al diverse prijzen gewonnen (waaronder beste korte animatiefilm bij de Césars, de Franse Oscars) en zet alle vinkjes op de juiste plekken. Dit is perfectie.

Monica Meijer

Waardering: 5

Bioscooprelease: 27 oktober 2021