Shoot the Hero (2010)

Regie: Christian Sesma | 90 minuten | actie, komedie | Acteurs: Jason Mewes, Samantha Lockwood, Danny Trejo, Nick Nicotera, Mike Hatton, Nicholas Turturro, Paul Sloan, Fred Williamson, Taylor Negron, Brian Drolet, Chris Fries, Josh Marchette, Katie Morgan, Annemarie Pazmino, David Shackelford

Blijkbaar wordt er in Hollywood ook aan de grote schoonmaak gedaan. Even flink de bezem erover heen en kijken wat er weggegooid kan worden. In Tinseltown ontdekte men een ‘vergeten’  film. Deze productie werd namelijk al in 2010 geschoten, maar wij Europeanen mogen pas vier jaar na dato van deze rolprent genieten. Nou ja, genieten is een groot woord voor ‘Shoot the Hero’. Regisseur Christian Sesma heeft een aardig verhaal gemaakt, maar een groot publiek zal hij er niet mee aanspreken. Dit soort films zijn bedacht om op middernacht op een commerciële zender uit te zenden. Goedkoop en voor een select publiek dat alles kijkt en zich niet om tijd bekommert.

In ‘Shoot the Hero’ raakt een koppel ongewild betrokken bij een overval op een juwelier. De situatie verergert wanneer de onbetrouwbare casino-eigenaar die de roof heeft opgezet, twee veronderstelde huurmoordenaars inschakelt om de troep op te ruimen. Het verloofde stel ontdekt ondertussen nieuwe dingen over zichzelf en hun relatie die toch niet zo goed blijkt te zijn.

Met zo min mogelijk voorkennis is deze film best te pruimen. Er worden verschillende verhaallijntjes met dito personages aan elkaar geknoopt, waardoor een slim bedacht einde ontstaat. Sesma heeft goed gekeken naar het werk van Tarantino, maar weet nooit diens snedige dialogen en gedenkwaardige personages te evenaren. ‘Shoot the Hero’  bevat echter wel aardig acteerwerk. Vooral Jason Mewes (bekend als Jay van Jay & Silent Bob) maakt indruk. De acteur draaft meestal op als vuilbekkende lanterfanter in films van Kevin Smith, maar toont in deze productie dat hij meer in zijn mars heeft. Mewes zet een timide man neer die besluit om voor zichzelf te kiezen en zijn vriendin te wijzen op haar onmogelijke gedrag. Dit is geen typetje maar een personage en Mewes weet dat sterk te vertolken.

Naast Mewes is het ook tof om culticoon Fred Williamson voorbij te zien komen. De acteur die zijn glorietijd in de jaren 70 beleefde in talloze blaxploitation films, kreeg van Tarantino een comeback in 1996 toen hij in ‘From Dusk Till Dawn’ mocht opdraven. Daarna werd het stil rond de beste man. Hoewel Danny Trejo prominent op de hoes van de hier besproken dvd staat, heeft hij slechts een bijrol. Trejo speelt zichzelf: een norse vent met een gegroefde kop en een criminele uitstraling.

‘Shoot the Hero’ is niet onaardig, maar het slechte camerawerk – tijdens actiescènes zwiept het ding alle kanten op – maakt de film bij vlagen bijna onkijkbaar. Zonde, want er zitten best een paar aardige grapjes in en ook het acteerwerk is niet verkeerd. Sesma heeft er verstandig aan gedaan om de speelduur compact te houden. Dankzij de speelduur van 80 minuten verveelt de film nooit.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

DVD-release: 28 oktober 2014