Shoplifters – Manbiki kazoku (2018)

Recensie Shoplifters CinemagazineRegie: Hirokazu Koreeda | 120 minuten | drama | Acteurs: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki, Sôsuke Ikematsu

In een arme wijk van Tokio leeft een familie van winkeldieven. Oma, vader, moeder, tante en zoontje, bijeengepakt in een piepklein woninkje. Vader, moeder en tante hebben een baan, oma heeft een klein pensioen. In de 21e eeuw levert dat onvoldoende op om een familie in leven te houden, daarom gaan vader en zoon regelmatig op dievenpad. Op een avond vinden ze een piepjong meisje zonder haar ouders, dat zit te vernikkelen van de kou. Het meisje blijkt al snel een aanwinst in de familie, zeker wanneer ze een handje kan helpen bij het stelen.

In de Japanse Cannes-winnaar ‘Shoplifters’ volgen we het wel en wee van deze familie en ontdekken we steeds meer familiegeheimen. ‘Shoplifters’ is de tweede film van Hirokazu Koreeda die we dit jaar in de Nederlandse bioscoop zien. Voorganger ‘The Third Murder’ was een thrillerdrama van de meer cerebrale soort. In ‘Shoplifters’ keert Koreeda terug naar de vertrouwde omgeving van het familiedrama. Waarbij eens te meer blijkt hoe goed Koreeda de dynamiek begrijpt van een vlot functionerend gezin.

Want een vlot functionerend gezin is het, zij het van een onorthodoxe soort. Deze familie Shibata heeft wel iets weg van de familie Rabbitte in de verfilming van Roddy Doyles populaire Barrytowntrilogie (waaronder ‘The Snapper’ en ‘The Van’). Het is een familie waarvan de leden elkaars mindere eigenschappen volledig accepteren, en waar een diepe wederzijdse liefde het leven op een paar vierkante meter nog net leefbaar maakt.

Maar het is ook een armoedig leven. ‘Shoplifters’ vertelt een verhaal over het doorgedraaide kapitalisme van nu, waarbij de beschaafde wereld langzaam terugkeert naar de armoe van de 19e eeuw. Dat verklaart meteen waarom ‘Shoplifters’ bovenal doet denken aan het literaire werk van Charles Dickens. Tokio anno 2018 blijkt veel te lijken op het 19e-eeuwse London van Dickens. Met niet alleen de armoe en de vuiligheid, maar ook met de kruimelcriminaliteit van die tijd. En met de noodzaak van de armen om elkaar een beetje warm te houden.

Net als in het betere werk van Dickens wisselt hartverwarmend en hartverscheurend elkaar hier af, waarbij sentimentaliteit nooit ver weg is. Dit alles in sfeervolle beelden, met nu en dan wat humor en wat verrassingen in de plot. Het tempo ligt prettig laag, de acteurs doen het opperbest en de sporadische muziek maakt het allemaal nog wat sfeervoller. Met het ontroerende ‘Shoplifters’ nemen we afscheid van de intellectueel Koreeda en verwelkomen we de humanist Koreeda van harte terug.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 december 2018
VOD-release: 10 april 2019
DVD-release: 10 april 2019