Shopping (2006)

Regie: Sébastien More | 15 minuten | korte film, documentaire

Mensen houden van shoppen. Zeker rond kerstmis en Sinterklaas is het altijd druk in de winkels. Mensen klagen dat ze geen geld hebben maar kopen ondertussen wel hele winkels leeg. Waar veel mensen niet bij nadenken is waar die mooie rok en die handtas eigenlijk vandaan komen? En al die verschillende soorten zeep? Hoe wordt dat eigenlijk gemaakt? Sébastien More maakt dit met zijn film ‘Shopping’ pijnlijk duidelijk.

Dat het vlees van de slager van varkens en koeien komt weten we allemaal. Hoe dit precies gebeurt weten we misschien wel maar dat willen we liever niet weten. De vraag is of we wel willen zien hoe er van het vel van een koe een handtas gemaakt wordt? Regisseur Sébastien More heeft niet nagedacht over deze vraag maar er gewoon een film van gemaakt. Of we het nu echt in detail willen zien of niet, we ontkomen er niet aan in zijn film ‘Shopping’.

Deze korte documentaire toont de het productieproces van koe naar een handtasje of andere artikelen die je in de winkel kunt kopen. Alle ranzige details worden getoond, gelukkig wel in versnelde beelden. De film bestaat steeds uit drie beelden die zich naast elkaar afspelen. In het midden, het grootste beeld met de gebeurtenissen rondom de koe en links en rechts van dit beeld verschijnen dieren in de wei en van mensen die aan het winkelen zijn.

De documentaire ‘Shopping’ is bijzonder in beeld gebracht. De vaart zit er goed in en je blijft geboeid, of beter gezegd, verbaasd en verontwaardigd kijken naar deze toch wel heftige beelden. Door deze film zou je bijna vegetarisch worden. Bijna dan, want de documentaire is te kort om echt lang te blijven hangen.

Sébastien More heeft een risico genomen met deze film want willen we dit wel zien? We weten allemaal dat het gebeurt, we kunnen ons ook wel voorstellen hoe het gebeurt maar als we alles in volle glorie op het witte doek te zijn krijgen brengt het toch een schokeffect met zich mee. Hij heeft het echter wel goed uitgewerkt en mooi, voor zover het slachten van een koe mooi kan zijn, in beeld gebracht.

Eveliene Sanders