Short Skin – I dolori del giovane Edo (2014)

Regie: Duccio Chiarini | 86 minuten | komedie, drama | Acteurs: Matteo Creatini, Francesca Agostini, Nicola Nocchi, Miriana Raschillà, Bianca Ceravolo, Michele Crestacci, Bianca Nappi, Crisula Stafida, Francesco Acquaroli, Lisa Granuzza Di Vita, Anna Ferzetti, Edoarda Pagliai, Lucilla Tarita Bastet Teti

Al op jonge leeftijd is duidelijk dat de Italiaanse Edo (Matteo Creatini) last heeft van fimosis, ofwel voorhuidsvernauwing. Nu hij zeventien is, en interesse krijgt in seks, wordt het een groter probleem, alleen zijn ouders denken dat de kwaal vanzelf over is gegaan. Ook bij Edo’s beste vriend Arturo (Nicola Nocchi) kan hij niet echt terecht met zijn angsten. Arturo is obsessief bezig met seks, hoewel hij net als Edo nog maagd is. Hij is echter vastbesloten daar deze zomervakantie een eind aan te maken en sleurt Edo mee in zijn queeste. Ze ontmoeten twee vriendinnen, Elisabetta (Miriana Raschillà) en Lara (Lisa Granuzza Di Vita). De eerste is wel in Edo geïnteresseerd. Ondertussen is Edo’s grote geheime liefde Bianca (Francesca Agostini) even terug in Pisa en is Edo’s jongere zusje Olivia (Bianca Ceravolo) bezig met het vinden van een teefje zodat hun hond kan paren. Het lijkt wel of iedereen bezig is met seks… Edo wil wel, maar de fysieke beperking maakt het hem erg lastig. En een operatie doet verschrikkelijk veel pijn.

‘Short Skin – i dolori del giovane Edo’ is het speelfilmregiedebuut van Duccio Chiarini die hiervoor korte films en documentaires maakte. De film ging in première op het filmfestival van Venetië, waar Chiarini een speciale vermelding kreeg. Op het Filmfestival van Berlijn werd de film genomineerd voor een Kristallen beer (Generation 14 Plus).

Met een delicaat onderwerp als dit is het risico groot dat de aandoening van Edo belachelijk gemaakt wordt. Maar Chiarini verdient alle lof voor het feit dat hij Edo’s probleem respectvol behandelt. Daar verandert een ‘American Pie’ achtig subplotje niets aan. Edo is een gevoelige, rustige jongen, die waarschijnlijk zelfs zonder zijn fysieke probleem meisjes niet zal benaderen zoals Arturo dat doet. Hij is geen agressieve ladies man, geen versierder, maar iemand die oprecht interesse heeft in zijn vriend(inn)en en rekening houdt met hun gevoelens. Daarom is het makkelijk met hem meeleven, maar het fraaie camerawerk doet daar nog een schepje bovenop, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de betoverende omgeving en het zachte zonlicht.

Als je het medische aspect van ‘Short Skin’ achterwege laat, blijft er misschien niet veel opzienbarends over, en is deze Italiaanse film gewoon een lief en ontroerend coming-of-age drama, waarin tieners universele problemen moeten zien te overwinnen. Maar de toon van de film is zo goed gekozen; Chiarini houdt het precies in balans en weet wanneer hij subtiel en ingetogen moet zijn en wanneer hij – letterlijk – moet gaan voor open en bloot. Hoofdrolspeler Matteo Creatini is een openbaring; bewonderenswaardig hoe hij de ongetwijfeld lastige scènes geloofwaardig weet te brengen. ’Short Skin’ is een warme, lieve film met grappige momenten en goed uitgewerkte (familie-)relaties.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 juli 2016 (in het kader van Previously Unreleased 2016)