Shot Caller (2017)

Recensie Shot Caller CinemagazineRegie: Ric Roman Waugh | 120 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Nikolaj Coster-Waldau, Omari Hardwick, Lake Bell, Jon Bernthal, Emory Cohen, Jeffrey Donovan, Evan Jones, Juan Pablo Raba, Matt Gerald, Max Greenfield, Jessy Schram, Chris Browning, Michael Landes, Jonathon McClendon, Benjamin Bratt, Holt McCallany, Mark Sivertsen, Cru Ennis, Keith Jardine

Met ‘Shot Caller’ maakt regisseur Ric Roman Waugh opnieuw een film over een vader, die min of meer door domme pech in een situatie terechtkomt waarin hij zijn eigen integriteit op moet offeren om te overleven.

In ‘Felon’ (2008) vermoordt Wade per ongeluk een inbreker, omdat hij zijn vrouw en hun jonge zoontje wil beschermen. Hij wordt veroordeeld voor doodslag en moet dan z’n mannetje zien te staan tussen de zware jongens in de gevangenis. In ‘Snitch’ (2013) krijgt de zoon van John (Dwayne Johnson) tien jaar gevangenisstraf als hij betrapt wordt met een pakketje drugs dat hij voor een oude bekende in bewaring heeft. Om de gevangenisstraf te verminderen, sluit John een deal met de overheid; hij gaat undercover om een drugsdealer te ontmaskeren. Ook in ‘Shot Caller’ zien we hoe een vader transformeert van familieman tot harde crimineel.

Jacob (Nikolaj Coster-Waldau, beter bekend als Jamie Lannister uit ‘Game of Thrones’) is gelukkig getrouwd met Kate (Lake Bell). Samen hebben ze een zoontje en hij heeft een goede baan op Wall Street. Wanneer Jacob een ongeluk veroorzaakt en wordt vervolgd voor dood door schuld, belandt hij in de gevangenis. Er hangt hem een straf van zeven jaar cel boven het hoofd, maar het is vanaf dag één duidelijk dat Jacob een keuze te maken heeft. Hij leert dat de gevangenis je “dwingt een strijder of een slachtoffer te worden.”

De film opent met een onheilspellend shot van een celblok, waarna we verschillende close-ups en detail shots zien van de zwaarbewaakte gevangenis waarin Jacob terecht is gekomen. Hij is inmiddels omgedoopt tot Money en zit onder de tatoeages, met snor en strak achterover gekamd haar. Dit alles begeleid door donkere, dreigende muziek. Het ligt er net iets te dik bovenop dat dit geen vrolijk verhaal is.

‘Shot Caller’ vertelt vervolgens hoe Jacob uiteindelijk in Money verandert. De film snijdt tussen de tijd vóór het ongeluk en de tijd daarna, vanaf het moment dat hij in de gevangenis zit. In ruil voor bescherming van de groep sluit Jacob zich aan bij een bende, van wie hij opdrachten krijgt. Het begint met het smokkelen van kleine producten, maar binnen de kortste keren zien we hoe Money een andere gevangene neersteekt en vermoordt. Deze transformatie is sterk geacteerd door de Deense acteur Coster-Waldau. Hij weet overtuigend zowel de nette familieman als de doorgewinterde crimineel neer te zetten. Daarmee draagt hij de film met verve.

Waugh werpt een kritische blik op het Amerikaanse rechts- en gevangenissysteem, waarbij de meest fatsoenlijke burger door pech en het regime toch aan de verkeerde kant van de wet terechtkomt. Na zijn vorige films is dit niet bijster origineel, maar ‘Shot Caller’ is toch een goed onderhoudend en vermakelijk gevangenisdrama.

Julia van Berlo

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 augustus 2018