Shrek (2001)

Regie: Andrew Adamson, Vicky Jenson | 90 minuten | animatie, komedie, avontuur, romantiek, fantasie | Originele stemmencast: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel, Peter Dennis, Clive Pearse, Jim Cummings, Bobby Block, Chris Miller, Cody Cameron, Kathleen Freeman, Mchael Galasso, Christopher Knights, Simon J. Smith

Het is onvoorstelbaar wat er tegenwoordig met computers gedaan kan worden. Je kunt niet alleen recensies schrijven en aanbieden aan alle Internetgebruikers, animatiefilms maken is ook geen probleem meer. Er is dan wel bijna vijf jaar aan ‘Shrek’ gewerkt, maar het resultaat mag er zijn. Het duurt geen dertig seconden en je vergeet dat je animatie zit te kijken en je waant je in de wondere wereld van een 3D sprookje.

Dat de animatie prachtig is, maakt de film eigenlijk niet beter. Andersom werkt het wel, slechte animatie maakt een film slechter, in ieder geval minder leuk om te kijken. Als de animatie zo goed is dat je er niet meer op let, blijven de andere onderdelen zoals het verhaal en de cast, kritieke succesfactoren.

Dat verhaal zit bij ‘Shrek’ wel goed. Een leuke wending geven aan veel bestaande sprookjes is herkenbaar voor zowel de kleine kinderen als volwassenen. De humor werkt op meerdere niveaus om alle doelgroepen te kunnen vermaken. De kleinste lachen als ‘Shrek’ met zijn oorsmeer speelt, de ouderen hebben wat meer plezier bij de wat subtiele humor in de dialogen. Bovendien zit de film nog volgepropt met referenties naar andere films en zeer onopvallende grappen die pas bij een tweede of derde keer kijken gezien worden.

Mike Myers spreekt de stem van ‘Shrek’ in en als je denkt Austin Powers of Wayne van Wayne’s World te ontdekken, vergeet het maar. Hij gebruikt een niet te plaatsen accent dat je doet vergeten wie het inspreekt, maar dat wel helemaal bij het groene monster past. Cameron Diaz speelt prinses Fiona en de zeer herkenbare stem van John Lithgow herkennen we terug bij Lord Farquaad of Duloc. De stem der stemmen is toch die van Eddie Murphy. De man ratelt aan een stuk door en gekoppeld aan het lieve kleine ezeltje Donkey, steelt hij de show. Het personage is te vergelijken met Dory uit ‘Finding Nemo’, een ondersteunend personage dat de komische noot brengt in de film. Hoewel Myers, Murphy, Diaz en Lithgow elkaar geen enkele keer hebben gezien tijdens het inspreken van de teksten, is het ook in het samenspel helemaal goed gekomen.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 juli 2001