Shrek the Third (2007)

Regie: Chris Miller, Raman Hui | 93 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, John Cleese, Rupert Everett, Julie Andrews, Eric Idle, Larry King, John Krasinski, Ian McShane, Justin Timberlake, Amy Sedaris, Maya Rudolph, Amy Poehler, Cheri Oteri | Nederlandse stemmencast: Carlo Boszhard, Angela Schijf, Jon van Eerd

Shrek (Mike Myers) treedt met zijn vrouw prinses Fiona (Cameron Diaz) op als officiële plaatsvervanger van Fiona’s vader, de zieke koning Harold (John Cleese). Shrek heeft het hier al moeilijk mee, maar als Fiona’s vader hem ook nog eens vlak voordat hij sterft tot zijn opvolger benoemt, wordt het Shrek teveel. Hij wil helemaal geen koning zijn over het sprookjesland Far Far Away. In het moeras wonen met Fiona is alles wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn. Maar het dreigende koningschap is niet het enige wat hem uit zijn evenwicht brengt. Fiona is zwanger en ook het feit dat hij vader wordt, lijkt zijn rustige droomleventje te gaan verstoren.

Samen met zijn gezworen metgezellen Puss in Boots (Antonio Banderas) en Donkey (Eddie Murphy) gaat Shrek op zoek naar Arthur ‘Artie’ (Justin Timberlake), het neefje van Fiona dat de volgende in lijn van erfopvolging is. De beoogde troonopvolger blijkt allesbehalve een held, maar het mikpunt van spot en pesterijen op zijn school en natuurlijk stemt hij ermee in om koning te worden. Shrek vertelt Artie niet dat hij eigenlijk de troonopvolger is en Artie slechts als een excuus gebruikt om onder zijn verplichtingen uit te komen. Teruggekomen in Far Far Away, blijkt Prince Charming (Rupert Everett) de macht te hebben gegrepen. Hij oefent een ware terreur uit met behulp van andere sprookjespersonages die net als hij ook ontevreden zijn met hun ‘happily ever afters’, zoals kapitein Hook en de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Fiona en haar moeder heeft hij gevangen gezet. Shrek moet samen met zijn vrienden en Arthur de dames bevrijden, Prince Charming uit zijn macht zetten en Far Far Away een nieuwe koning bezorgen.

Zoals in de beide voorgaande delen is ook deze Shrek film erg grappig door de vele verwijzingen naar overbekende sprookjes en daar een eigen draai aan te geven, zoals de duistere kroeg waarin Prince Charming op zoek gaat naar bondgenoten om zich de heerschappij over Far Far Away toe te eigenen. Het spelen op de ontevredenheid van figuren als Repelsteeltje, die nooit de aan hem beloofde baby heeft gekregen, is bijzonder leuk doordat het van een groot psychologisch inzicht getuigt, maar tegelijkertijd zo absurd is. Ook de rest van de film kent veel grappige momenten en natuurlijk een druppeltje ernst en verdriet voor het nodige tegenwicht. Wonderlijk is het deel waarin Fiona met haar vriendinnen en moeder al vechtend ontsnappen uit de gevangenis en als supervrouwen voor niets of niemand bang zijn. Waarom kan koningin Lillian (Julie Andrews) letterlijk met haar hoofd door een muur heen rammen, maar kan zij niet in plaats van haar overleden echtgenoot regeren? Ook de krachtdadige en vindingrijke Fiona komt geen moment voor troonsopvolging in aanmerking en dat niet alleen, ze neemt genoegen met een rol als huismoeder en is bereid haar leven in het moeras te slijten als Shrek dat wil. Een tegenstrijdige boodschap.

‘Shrek the Third’ is een leuke, onderhoudende film, maar onverbiddelijk meeslepend is hij niet, hoewel de decors en animaties meer dan fraai zijn. Door het oogstrelende uiterlijk, de feelgood toon en de vele grappige voorvallen is er echter meer dan genoeg plezier aan te beleven. Vreemd genoeg is dat plezier dit keer slechts voorbehouden aan iedereen van boven de zes jaar.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 21 juni 2007