Shut (2021)

Recensie Shut CinemagazineRegie: Niels Bourgonje | 16 minuten | korte film, horror | Acteurs: Sanne den Hartogh, Peggy Vrijens, Jack Wouterse

Voor het eerst sinds lange tijd brengt Jonas weer een bezoek aan zijn vader. Maar wat hij aantreft is een welhaast onherkenbare persoon, niet veel meer dan een schim van de man die hij kent. Zijn pa is afwezig, extreem gespannen, verward en nauwelijks nog aanspreekbaar. Is hij ten prooi gevallen aan dementie of een andere vorm van geestelijke aftakeling? Of is hij bezeten door een duistere macht?

‘Zwijg’ is een korte horrorfilm die doorlopend en slim speelt met deze twee mogelijkheden en de kijker laat gissen naar wat er werkelijk aan de hand is. Dat gebeurt kundig. Met de spanningsopbouw is niets mis, terwijl het decor prima gekozen is: een oud, afgelegen huis dat in de nachtelijke duisternis baadt. ‘Zwijg’ is een even interessante als korte trip naar de diepste krochten van de menselijke psyche en laat zien welke gruwelijke uitwerking monsters van de geest kunnen hebben op de echte wereld. De film kruipt vooral psychologisch onder de huid en wordt aangevuld met een scheutje bodyhorror.

‘Zwijg’ is een prima stukje korte horrorkunst. Sfeervol, spannend, to the point en goed geacteerd. Zeker de moeite waard als smakelijke griezelsnack voor het slapen gaan.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Halloween Horror Show 2022