Sick Girl – Masters of Horror: Sick Girl (2005)

Regie: Lucky McKee | 60 minuten | horror, thriller | Acteurs: Angela Bettis, Erin Brown, Jesse Hlubik, Mike McKee, Marcia Bennett, Chandra Berg, Teach Grant

Ida is een redelijk succesvol entomologe (wetenschappelijk expert op het gebied van insecten). Alleen op het gebied van de liefde wil het allemaal nog niet zo lukken. Dit komt vooral omdat Ida werk en privé niet echt gescheiden weet te houden en haar appartement volstaat met terraria waarin de nodige exotische insecten huizen die nou niet bepaald een uitnodigend effect uitoefenen op potentiële levensgezellinnen. Dit verandert wanneer Ida Misty ontmoet en er tussen de twee meiden een mooie liefdesrelatie opbloeit. Misty blijkt zelfs de passie van Ida voor insecten te delen. Dat zij uiteindelijk gebeten wordt door een exotisch beest dat Ida per post ontvangen heeft van een volslagen onbekende en zich daardoor nogal vreemd gaat gedragen, is dan ook een ironische en wrede speling van het lot.

Het verhaal dat geschetst wordt in ‘Sick Girl’ heeft zeker genoeg potentieel om uit te groeien tot een geslaagde en onderhoudende horrorfilm. Toch slaagt regisseur Lucky McKee er maar ten dele in om dit potentieel ten volle te benutten. Angela Bettis en Erin Brown zetten als respectievelijk Ida en Misty aardige typetjes neer. Ze zijn allebei een beetje contactgestoord en beschikken over een behoorlijk zwartgallig gevoel voor humor. De duistere sfeer, in combinatie met de nodige sarcastische en droge humor, is dan ook een van de sterkste punten van de film. De filmtitel ‘Sick Girl’ is voor tweeërlei uitleg vatbaar. ‘Sick Girl’ kan slaan op de fysieke en mentale conditie van Misty nadat ze door het insect gebeten is, maar kan tevens verwijzen naar Ida en de manier waarop ze het nieuwe insect behandelt. Voor de kijker is het al vroeg duidelijk dat het gaat om een agressief, gevaarlijk, ranzig en afstotelijk beest, maar Ida vertroetelt het beest desondanks liefdevol. Minpunten zijn het trage tempo van de film en het feit dat ‘Sick Girl’ zelden eng of bloederig wordt, kortom nauwelijks een echte horrorfilm genoemd kan worden. Het slot bevat nog wel enkele klassieke horrorelementen, maar tenzij je een ernstige fobie voor enge kruipbeesten hebt, zal deze film je geen slapeloze nachten bezorgen. Bovendien verloopt het verhaal redelijk voorspelbaar, roept de uiteindelijke identiteit van de afzender de nodige vraagtekens op en zijn diens bijbehorende motieven wel erg vergezocht. Een slechte productie is ‘Sick Girl’ niet, maar een blik werpend op het verhaal bekruipt je als kijker toch het lichtelijk onbevredigende gevoel dat dit verhaal tot een betere film had kunnen leiden.

Frank Heinen