Sieranevada (2016)

Recensie Sieranevada CinemagazineRegie: Cristi Puiu | 173 minuten | komedie, drama | Acteurs: Mimi Branescu, Judith State, Bogdan Dumitrache, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Rolando Matsangos, Mirela Apostu, Eugenia Bosânceanu, Ilona Brezoianu, Ioana Craciunescu, Valer Dellakeza, Aristita Diamandi, Simona Ghita, Marin Grigore, Tatiana Iekel, Petra Kurtela, Catalina Moga

De Roemeense samenleving mag misschien een vreemde voor ons zijn, familiebijeenkomsten zijn dat doorgaans niet. We kennen allemaal situaties waarin mensen die in het verleden veel met elkaar hebben meegemaakt, of elkaar alleen bij begrafenissen of bruiloften ontmoeten, uren met elkaar in een afgesloten ruimte moeten doorbrengen. Voor sommigen is dat een feest, de algehele sfeer is vaak bevreemdend.

In ‘Sieranevada’ gaat het om een herdenkingsbijeenkomst voor een overleden familiehoofd. De film begint met een ruzie tussen zoon Lary en zijn echtgenote over een onbenulligheid, en lijkt de volgende uren op te bouwen naar een climax, die er in onderkoelde zin wel komt maar je ook kan ontglippen in de Poolse landdag die de bijeenkomst is. De mannen verliezen zich in complottheorieën over 9/11 en andere wereldgebeurtenissen, de vrouwen huilen om leed dat alleen zijdelings met de overleden patriarch te maken lijkt te hebben.

De positivo in ondergetekende herkent de beklemmende sfeer van dergelijke situaties, waardeert de manier waarop de camera met de personages meeloopt om toneelmatige verveling te voorkomen, en verdiept zich in de volksaard van de Roemeen, een sleutelfiguur in de Europese traditie met zijn Latijnse taal en eetcultuur, Sovjetverleden en huidig NAVO-lidmaatschap. De geportretteerde Roemenen klagen bijvoorbeeld over Amerika, maar dat is ‘altijd nog beter’ dan Poetins Rusland.

De discussies, die niet altijd op elkaar aansluiten en verspringen van Ceaucescu’s bewind naar vreemdgaan vanwege behoefte aan orale seks, zijn wel een beetje vrijblijvend. Dat komt ook omdat het aantal personages te groot is om allen goed te leren kennen. Lary blijven we volgen tot in de auto, waarbij zich een echtelijk sleutelmoment ontpopt; hier neemt de camera passend plaats achter de twee inzittenden, waardoor je alleen de ruggen ziet tussen de ontboezemingen en tranen door.

Een mooie scène waarin meer wordt getoond dan gezegd. Jammer genoeg keert ‘Sieranevada’ dan weer terug naar de krappe flat van de weduwe, waar onder meer een ongewenste oom moet worden geloosd om het etensmaal te laten beginnen. Het bizarre is, dat je als gewenste bezoeker (de maker van deze film wil immers dat wij dit zien) na krap drie uur toch het gevoel hebt naar een bekende familie te hebben gekeken.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 februari 2017
VOD-release: 7 juni 2017
DVD-release: 7 juni 2017