Sierra Burgess Is a Loser (2018)

Recensie Sierra Burgess is a Loser CinemagazineRegie: Ian Samuels | 105 minuten | komedie, drama | Acteurs: Shannon Purser, Kristine Froseth, RJ Cyler, Noah Centineo, Loretta Devine, Giorgia Whigham, Alice Lee, Lea Thompson, Alan Ruck, Mary Pat Gleason, Chrissy Metz, Elizabeth Tovey, Mariam Tovey, Will Peltz, Shoniqua Shandai

Met ‘Sierra Burgess is a Loser’ komt Netflix opnieuw met een young adult romcom (relatief kort na de succesvolle verfilming van ‘To All The Boys I’ve Loved Before’). De titelrol van Sierra wordt gespeeld door Shannon Purser, die na een bijrol in slechts enkele afleveringen van Neftlix-serie ‘Stranger Things’ een enorme hoeveelheid fans achter zich wist te scharen. Sierra is haar eerste hoofdrol en deze weet ze met verve te spelen – Purser is een welkome aanvulling in het huidige scala van Hollywood-actrices.

We maken kennis met Sierra, een jonge meid met rode krullen en sproeten, ze speelt in de fanfare en houdt van literatuur en filosofie. Met een iets steviger postuur voldoet ze niet aan de standaard schoonheidsidealen en dus vertelt ze haar eigen spiegelbeeld “You are a magnificent beast!”. Haar liefhebbende ouders zijn niets anders dan lovend en Sierra lijkt haar mannetje te staan tegen de pestkoppen op school. Maar als we de titel van de film moeten geloven, is Sierra een loser. En dus als Sierra en de populaire cheerleader Veronica tegenover elkaar komen te staan, is de standaard gezet. Of toch niet?

Wanneer de knappe Jamey (gespeeld door ‘To All The Boys..’ acteur Noah Centineo) als gevolg van een grap het telefoonnummer van Sierra krijgt, beginnen de twee tieners een vriendschap door elkaar berichtjes en dierenplaatjes te sturen. Al snel is er een klik en vallen ze voor elkaar. Het enige heikel puntje is dat Jamey denkt dat hij met de beeldschone Veronica (Kristine Froseth) te maken heeft. Sierra is zich daar wel degelijk bewust van, maar kan zich er niet toe zetten om de waarheid te vertellen.

Naarmate de film vordert en Sierra steeds dieper verwikkeld raakt in haar eigen leugens heeft ze de hulp van Veronica nodig, wie op haar beurt wel wat advies van Sierra kan gebruiken. Langzamerhand leren de twee tegenpolen elkaar beter kennen en worden ze goede vriendinnen. Vooroordelen worden doorbroken en tegen het einde lijken de rollen zelfs even omgedraaid: in een dramatisch moment krijgt Veronica de sympathie van de kijker en verdient Sierra toch nog de stempel van loser. En niet om haar hobby’s of haar uiterlijk, maar door buitensporig onaardig te doen tegen anderen.

Met deze tienerfilm doet Netflix precies waar het goed in is: films maken voor een specifieke doelgroep, die vermaakt willen worden met een luchtig verhaal en een sterke hoofdrol. Er is een heleboel aan te merken op ‘Sierra Burgess is a Loser’, met name op het flinterdunne script. Sierra’s acties zijn niet altijd even geloofwaardig (en met vlagen zelfs wat egocentrisch) en ook de soundtrack mist regelmatig de juiste toon. Al met al is het zeker geen ijzersterk drama, maar wel degelijk geschikt voor de jonge doelgroep die zich kunnen herkennen in het tienergekonkel. Een Netflix-versie van ‘Clueless’ meets een eindeloze ‘Catfish’ aflevering.

Julia van Berlo

Waardering: 2.5