Silk Road (2017)

Recensie Silk Road CinemagazineRegie: Mark de Cloe | 89 minuten | misdaad, drama, romantiek, thriller | Acteurs: Olivia Lonsdale, Gijs Blom, Jonas Smulders, Phi Nguyen, Marcel Hensema, Melody Klaver, Ronald Top, Majd Mardo, Nienke van Hofslot, Marloes van den Heuvel, Bart Harder, Boy Ooteman, Boyd Grund, Fleur Voorn, Fabiola Veerman, Howard van Dodemont, Oscar Hoffmans, Daniel Schoemaker, Boudewijn Scholten

MDMA, XTC-pillen, amfetaminen, cocaïne, LSD en marijuana; dat je rijk kunt worden van de verkoop van deze verdovende middelen is algemeen bekend. Maar om je in de wereld van de drugscriminaliteit te mengen, moet je ballen hebben. Tenzij je natuurlijk anoniem kunt blijven. Maikel S, een doodgewone jongen uit Woerden, is zo behendig met computers, dat hij zichzelf onder een pseudoniem toegang wist te verschaffen tot de meest donkere krochten van het wereldwijde web. Via de online marktplaats Silk Road, die voor gewone zoekmachines onvindbaar is, verkocht Maikel allerlei soorten drugs aan mensen over de hele wereld. Het spul werd verstuurd in dvd-hoesjes. Op amper twintigjarige leeftijd had hij op die manier al bakken met geld verdiend. In zijn omgeving viel het natuurlijk wel op dat hij zo veel geld te besteden had, maar niemand stelde er vragen over. Als één van de grootste online drugsbaronnen ter wereld waande S. zich onaantastbaar. De FBI bleek hem echter in het vizier te hebben en in augustus 2013 werd hij op het vliegveld in Miami opgepakt. De toen 22-jarige S. had 20.000 dollar op zak en was naar de VS gekomen om zijn drugsimperium van de hand te doen. Hij werd veroordeeld tot tien jaar cel.

Het relaas van Maikel S. is de inspiratiebron voor ‘Silk Road’ (2017), de Telefilm van regisseur Mark de Cloe, de man achter ‘Het leven uit een dag’ (2009) en de beide ‘Mannenharten’-films (2013 en 2015). Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Daphne (Olivia Lonsdale, ‘Prins’ en ‘Geen koningen in ons bloed’, beide 2015), een twintigjarig meisje dat ietwat verlegen is en een braaf leventje leidt in het oersaaie Woerden, totdat ze in de ban raakt van haar buurjongen Raymond (Gijs Blom) en zijn beste vriend Sem (Jonas Smulders). De jongens, die uitstekend uit de voeten kunnen met computers, hebben op internet het Dark Web ontdekt, een geheime plek waar de criminaliteit welig tiert. Iedereen kan via deze verborgen digitale weg wapens, drugs en gestolen waar kopen. De jongens zelf verkopen pillen en wanneer Daphne de mogelijkheden van die handel ontdekt, stapt ze er ook in. Haar altijd zo saaie leven is ineens een stuk spannender; ze verdient geld bij de vleet en gaat los in exclusieve clubs. In haar omgeving begint het echter steeds meer op te vallen dat ze zich anders gedraagt. Bovendien ontdekken Daphne, Raymond en Sam dat er een gevaarlijke keerzijde is aan internetcriminaliteit. En ook de onderlinge spanningen tussen het drietal beginnen toe te nemen.

Een film over cybercriminaliteit, op papier klinkt het vrij droog. Mark de Cloe heeft er echter een dynamische en indringende psychologische thriller van weten te maken die nooit saai wordt. Dat heeft zeker te maken met de drie bijzonder talentvolle hoofdrolspelers, die nog jong zijn maar al wel hun sporen verdiend hebben in de vaderlandse cinema. Acteurs bovendien die niet al te veel woorden nodig hebben om hun emoties kenbaar te maken. Hun jeugdigheid contrasteert op fascinerende wijze met de duistere criminele wereld waarin ze zich begeven; dit is een wereld waar twintigjarigen – feitelijk nog kinderen, naïef en onschuldig – doorgaans ver vandaan blijven, zeker als ze uit een middenklassemilieu in een niet al te spannende stad als Woerden komen. Maar wat de film vooral interessant maakt is de onderlinge spanning tussen het drietal en de driehoeksrelatie die ontstaat. De ooit zo brave Daphne laat zich meeslepen in de criminele wereld, waarin liegen en bedriegen de normaalste zaak van de wereld is en het onderlinge vertrouwen kwetsbaar. Het verhaal neemt, als gevolg daarvan, onverwachte sprongen, wat het voor de kijker spannend en verrassend houdt. ‘Silk Road’ is een beklemmende psychologische thriller, die laat zien hoe snel jeugdige onschuld verdampt wanneer geld en macht om de hoek komen kijken en die op fraaie wijze laat zien hoe veel jong acteertalent er in ons kleine landje rondloopt.

Patricia Smagge

Waardering: 4

‘Silk Road’ wordt woensdag 29 maart 2017 om 20.30 uur uitgezonden op NPO 3.