Silk Road (2021)

Recensie Silk Road (2021) CinemagazineRegie: Tiller Russell | 112 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Nick Robinson, Jason Clarke, Jennifer Yun, Jimmi Simpson, Darrell Britt-Gibson, Daniel David Stewart, Kenneth Miller, Alexandra Shipp, Katie Aselton, Lexi Rabe, David DeLao, Beth Bailey, Mark Sivertsen, Will Ropp, Jason Coviello, Walter Anaruk

Films over het internet verouderen razendsnel. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Technothrillers als ‘The Net’ met Sandra Bullock (uit 1995) en ‘Perfect Stranger’ met Bruce Willis (uit 2007) lijken wel historische films, doordat de portrettering van internet zo heerlijk gedateerd is. Datzelfde lot zou ‘Silk Road’ ook beschoren kunnen zijn…

In ‘Silk Road’ vertolkt Nick Robinson de hoofdrol. Hij speelt Ross Ulbricht. Deze jongen zet eigenhandig een zwarte markt op online. Via internet kunnen verdovende middelen verhandeld worden via deze zogenaamde ‘Silk Road’. Als de geharde Rick ‘Jurassic Narc’ Bowden (Jason Clarke) Ross in het vizier krijgt, ontstaat een kat-en-muisspel.

Regisseur Tiller Russell begint zijn film met de quote “this is a true story, except what we changed or added.” Lekker makkelijke manier om te zeggen dat je fictie maakt, maar heus wel eens een krantenartikel leest en daar dingen uitpikt. Afijn, wat dichterlijke vrijheid is allerminst een slecht uitgangspunt voor een vermakelijke thriller. Helaas komt ‘Silk Road’ nooit echt lekker op gang. Dat ligt voornamelijk aan het makke acteerwerk van de hoofdpersonen.

Robinson overtuigt niet als gewiekste ondernemer. Hij acteert houterig en mist charisma. Dat laatste kan ook gezegd worden over Clarke. Hij zet een vlakke vertolking neer en valt nergens in positieve zin op. Het leukste aan zijn rol is de bijnaam die er voor dit personage is verzonnen. Complimenten voor de bedenker van ‘Jurassic Narc’: deze naam ontlokt in elk geval een glimlach. Toch enige vorm van emotie.

‘Silk Road’ gaat over de zwarte markt op internet. Er had een interessantere film ingezeten, maar helaas slaagt Tiller er niet in om de aandacht vast te houden. Het verteltempo ligt behoorlijk laag en de cast is niet bijster bevlogen. Daarnaast is de grens tussen fictie en realiteit ronduit warrig. Wat klopt wel en wat niet? Vragen die niet beantwoord worden.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

VOD-release: 19 mei 2021
DVD- en blu-ray-release: 16 juni 2021