Silver Bullet (1985)

Regie: Daniel Attias | 94 minuten | avontuur, horror | Acteurs: Garey Busey, Cory Haim, Everett McGill, Megan Follows, Terry OQuinn, Robin Groves, Leon Rossum, Bill Smitrovich, Joe Wright, Kent Broadhurst, Heather Simmons, James A.Baffico, Rebecca Fleming, Lawrence Tierney, William Newman, Sam Stoneburner, Lonnie Moore, Rick Pasotto, Cassidy Eckert, Wendy Walker, Michael Lague, Myra Mailloux, William Brown, Herb Harton, David Hart, Graham Smith, Paul Butler, Crystal Field, Julius LeFlore, Roxanne Aalam, Pearl Jones, Ish Jones Jr., Steven White, Conrad Mclaren, Tova Feldshuh, James Gammon

Eén van de vele verfilmde verhalen van de ongekroonde koning van de horror Stephen King. Op het eerste oog lijkt het plot van de film erg veel op dat van elke willekeurige en goedkope B-film over een monsterlijk wezen dat een klein dorp terroriseert. Bij nader inzien blijkt dat ‘Silver Bullet’ echter toch iets meer te bieden heeft. De karakters worden serieus uitgediept en ontwikkelen zich grotendeels onafhankelijk van het plot van de weerwolf.

Zo maken we onder meer kennis met de gehandicapte jongen Marty Coslaw die aan een rolstoel gekluisterd is, zijn zus Jane en hun goedaardige maar alcoholistische oom Red die de rolstoel van Marty omtovert tot een racekar met de naam Silver Bullet. Marty ontwikkelt zich als de redelijk onwaarschijnlijke held, omdat hij de enige inwoner van het dorp blijkt te zijn die doorheeft dat de moordenaar geen mens maar een weerwolf is en uiteindelijk de identiteit van het wezen weet vast te stellen..

De film is zeker geen absolute King- klassieker in de traditie van de ‘Shining’ of ‘Carrie’, daarvoor is ‘Silver Bullet’ toch net iets te doorsnee. Qua trucage doet de film bijvoorbeeld (zeker gemeten naar hedendaagse maatstaven) enigszins gedateerd aan. Ook wordt al te snel duidelijk wie de weerwolf in werkelijkheid is. Voor de echte fans die ook het boek van buiten kennen zal dit geen probleem zijn, maar voor de overige kijkers zou het misschien prettiger geweest zijn om de ware identiteit van het monster nog wat langer verborgen te houden. De kracht van de film zit hem vooral in de herkenbaarheid van de karakters (typerend voor de verhalen van King) en in het toneel waarop het verhaal zich afspeelt, namelijk een kleine dorpsgemeenschap in Maine omgeven door bossen, een ideale situering voor een griezelverhaal als ‘Silver Bullet’. Dit recept werd ook al door King met succes beproefd in verhalen als ‘It’ en ‘Salem’s Lot’. Al met al is ‘Silver Bullet’ zeker geen meesterwerk, maar toch een aardige film die het meer van de karakters moet hebben dan van de bloederige scènes die bij een klassieke ‘splattermovie’ horen.

Frank Heinen