Silver Linings Playbook (2012)

Regie: David O. Russell | 122 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Anupam Kher, John Ortiz, Shea Whigham, Julia Stiles, Paul Herman, Dash Mihok, Matthew Russell, Cheryl Williams, Patrick McDade, Brea Bee, Regency Boies, Phillip Chorba, Anthony Lawton, Patsy Meck

Patrick Solitano is een man met een missie. Een rasoptimist bovendien. Na een tijdelijk verblijf in een inrichting – hij sloeg de minnaar van zijn vrouw Nikki half in de vernieling – is Pat vast van plan om Nikki terug te winnen.  Van zijn driftige vader en overbezorgde moeder hoeft hij geen hulp te verwachten. Wel van de knappe Tiffany, een meisje dat bijna net zo gestoord is als hij. Maar Tiffany wil wel iets terug voor die hulp.

Met ‘Silver Linings Playbook’ probeert regisseur David O. Russell het succes te evenaren van voorganger ‘The Fighter’. Hoewel de verhalen van beide films niet erg op elkaar lijken, zijn de ingrediënten haast inwisselbaar. Ook hier hebben we een hoofdpersoon op zoek naar eerherstel, ook hier zien we een disfunctioneel en lawaaierig gezin, ook hier leven we toe naar een climax in de vorm van een wedstrijd. Grootste verschil met ‘The Fighter’, een aardige film met meer spierballen dan vlees op de botten, is dat hier bijna alles klopt.

Bijna. Het enige wat wringt is de geloofwaardigheid van de karakters, die soms wordt opgeofferd aan de voortgang van het verhaal. Zo passen de losse handjes van vader Jack niet bij zijn sullige karakter. Ook lijkt Pat nooit op een leraar met een bipolaire stoornis, maar op een typisch Amerikaans filmgekkie. Geen psychiatrisch geval, maar een onaangepast type dat een teveel aan energie koppelt aan een tekort aan sociale remmingen. Het enige waaraan je zijn gekte kunt herkennen, is dat hij niet als een blok valt voor Tiffany.

Afgezien van dit smetje, is ‘Silver Linings Playbook’ een heerlijke combi van romantiek, drama en komedie. Voornaamste kracht zit in de humor en de acteerprestaties van  Bradley Cooper en (vooral) Jennifer Lawrence. Verder is deze zesde film van Russell een toonbeeld van ambachtelijke filmkunst, met dialogen, muziek en design om door een ringetje te halen. De boodschap is misschien een beetje makkelijk – ieder mens is enigszins gestoord en het is de kunst om dat te accepteren – maar het is een boodschap waar je in ieder geval vrolijk van wordt. Zoals je toch al vrolijk wordt van de dwaze avonturen van Pat, Tiffany en al die andere onaangepaste types. Feelgood movie van de week? Misschien wel van het jaar.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 28 februari 2013
VOD-release: 25 juni 2013
DVD- en blu-ray-release: 25 juni 2013