Silverado (1985)

Regie: Lawrence Kasdan | 127 minuten | actie, western, avontuur | Acteurs: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover, Brian Dennehy, Rosanna Arquette, John Cleese, Jeff Goldblum, Linda Hunt, Austin O’Brien, Marvin J. McIntyre, Sheb Wooley, Jon Kasdan, Todd Allen, Kenny Call, Bill Thurman, Meg Kasdan, Dick Durock, Gene Hartline, Autry Ward, Jake Kasdan, Zeke Davidson, Lois Geary, James Gammon, Troy Ward, Roy McAdams, Ray Baker, Joe Seneca, Lynn Whitfield, Jeff Fahey, Patricia Gaul, Amanda Wyss, Earl Hindman, Thomas Wilson Brown, Jim Haynie, Richard Jenkins, Jerry Biggs, Sam Gauny, Ken Farmer, Bill McIntosh, Charles Seybert, Jane Beauchamp, Jerry Block, Ben Zeller, Pepe Serna, Ted White, Ross Loney, Walter Scott, Bob Terhune

Amusante en vlot vertelde western van regisseur Lawrence Kasdan die topentertainment brengt van begin tot eind. Er wordt vrijelijk gebruik gemaakt van alle standaardelementen uit de Western, maar door de vlotte regie en het goede spel van de acteurs is ‘Silverado’ een uitstekende toevoeging tot het genre geworden. Het intelligente script, geschreven door de regisseur en diens broer Mark, is aanvankelijk licht van toon, maar wordt gaandeweg op subtiele wijze steeds serieuzer, al zitten er hier en daar erg humoristische momenten in de film.

De film opent wanneer de “poor, lonesome cowboy” Emmett (Scott Glenn) weet te ontsnappen aan een moordaanslag en in de woestijn een achtergelaten man in zijn ondergoed aantreft. Deze Paden (Kevin Kline) helpt Emmett vervolgens, aangekleed en wel, om diens broer Jake (Kevin Costner) uit de cel te bevrijden. Intussen pikken ze ook nog Mal (Danny Glover) op en krijgen ruzie met de sheriff van het stadje, gespeeld door John Cleese. Het blijkt dat ze allemaal wel wat te zoeken hebben in een ander western-stadje, genaamd Silverado. Zo gaat Mal op zoek naar zijn vader en zus en hebben Jake en Emmett ook een zus in het stadje wonen. Paden loopt op zijn beurt zijn vroegere vriend Cobb (Dennehy) tegen het lijf, die nu de corrupte sheriff van Silverado is. Op de één of andere manier zijn alle afzonderlijke verhaallijnen verbonden met de macht van de familie McKendrick, aangevoerd door de slechte Ethan (Baker).

Het verhaal waaiert alle kanten op, met elk van de vier hoofdpersonages een eigen plotlijn, de voornaamste reden dat de film zo lang duurt. Maar ondanks de lange speelduur, verveelt ‘Silverado’ geen moment. Er is genoeg actie en spanningsopbouw om de aandacht vast te houden Alleen het subplot rondom een karavaan, waar Rosanna Arquette deel van uitmaakt, lijkt er een beetje met de haren bijgesleept en die scènes zijn soms moeilijk te plaatsen. Het viertal dat de hoofdrollen op zich neemt, zijn stuk voor stuk erg goed gecast.

Costner kreeg naar verluidt de rol van Jake, nadat zijn scènes uit Kasdan’s film ‘The Big Chill’ waren geknipt. Deze compensatie van de kant van de regisseur heeft Costner geen windeieren gelegd. ‘Silverado’ gaf hem de kans om zijn talent te laten zien en met zijn zorgeloze vrijbuitersmentaliteit speelde hij zich danig in de kijker. Kline is de droogkomische Paden, die erg zijn best doet om zijn verleden achter zich te laten, maar daartoe van Cobb niet de kans krijgt. Telkens krijgt hij de vraag wat er met zijn hond gebeurd is voor de voeten geworpen. Glover heeft de meest serieuze rol, mede omdat zijn persoonlijke situatie er ook naar is. Maar ook hij krijgt een paar mooie one-liners en zijn momenten om te schitteren. Glenn is de erg coole Emmett die, nadat hij in alle vroegte belaagd wordt door een stel moordenaars, antwoordt dat het toch tijd was om op te staan. Hij is de belichameling van de cowboy-mentaliteit, zoals in talloze westerns getoond is. De bijrollen zijn ook prima bezet, met een pluim voor Linda Hunt als de kleine, maar pittige saloonhoudster Stella. Een bebaarde John Cleese duikt even op als de eigenzinnige sheriff van een nabij Silverado gelegen stadje en zet een leuk personage neer. Ray Baker heeft als slechterik McKendrick maar een beperkte rol en de belangrijkste schurkenrol is dan ook voor Dennehy. Deze speelt met zichtbaar genoegen de rol van de corrupte sheriff Cobb, die de zaken opportunistisch op zijn beloop laat als het kan, maar keihard ingrijpt als zijn eigen belangen bedreigd worden.

Wat ‘Silverado’, naast de vette knipoog naar klassieke westerns en de het goede acteerwerk ook naar een hoger plan trekt, is de prettige muziek van Bruce Broughton, die voor een Oscar genomineerd werd en de prachtige landschappen, zoals ze in beeld worden gebracht van John Bailey. Een klein, fijn en helaas onderschat meesterwerkje.

Hans Geurts