Sinners and Saints (2010)

Regie: William Kaufman | 90 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: Kim Coates, Sean Patrick Flanery, Tom Berenger, Jolene Blalock, Jürgen Prochnow, Costas Mandylor, Method Man, Johnny Strong, Brooklyn Sudano, Bas Rutten, Louis Mandylor, Jessica Heap, Michael O’Laskey II, Kevin Phillips, Jake La Botz

Aan actie geen gebrek in ‘Sinners and Saints’ van regisseur William Kaufman. Johnny Strong (eerder te zien in ‘Black Hawk Down’) overtuigt als eenmansleger Sean Riley, een onorthodoxe politieagent die, na overplaatsing naar de afdeling moordzaken, stuit op een serie lugubere moorden gepleegd in de krochten van New Orleans. In zijn zoektocht naar belastend videomateriaal deinst ultieme bad guy Raymond Crowe (goed gecast en geacteerd door Costas Mandylor) niet terug om de meest waanzinnige marteltechnieken toe te passen op zijn slachtoffers.

‘Sinners and Saints’ is in alle opzichten een van dik hout zaagt men veel planken film, volgens het aloude beproefde actie/misdaad genre. Denk ‘Die Hard’ met een scheutje ‘Lethal Weapon’ en een sausje ‘Crank’ met dit verschil dat de actie volledig geloofwaardig overkomt. Het is wel een film voor mensen met een sterke maag, want alles wordt onverbloemd, recht voor zijn raap gebracht. Regisseur Kaufman houdt wel van een beetje tempo en daarom is het een overdonderende filmervaring.

Natuurlijk, het verhaal is niet bijster origineel: een harde, stoïcijnse politieagent trekt zijn eigen plan in de strijd tegen de meest geharde criminelen. Maar de kijker voelt zich niet bekocht, want Kaufman weet een bijna ‘old school’ actiefilm voor te schotelen, met vingeraflikkende actiescènes (vuistgevechten, shoot outs en snelle auto’s). Sylvester Stallone en Bruce Willis hebben in Johnny Strong een waardige opvolger. Rileys tragische verleden maakt van hem iemand die niets te verliezen heeft en daarom gaat hij onverschrokken te werk. Ook de bijrollen worden goed ingevuld door Sean Patrick Flanery (Colin, Seans jeugdvriend), Kevin Phillips (politie-inspecteur Will Ganz, partner van Sean), routinier Tom Berenger (politiechef Trahan) en de al eerder genoemde Costas Mandylor. Verder veel gezichten die al eerder te zien waren in andere actiefilms (onder andere Louis Mandylor, Kim Coates en Method Man), maar geen van hen valt uit de toon.

‘Sinners and Saints’ is een plezierige verrassing. Echt een film die waar voor zijn geld levert. En voor de oplettende kijker: let op het uithangbord van het café waar Sean en Colin een drankje doen. Hieruit blijkt dat Kaufman zijn (actie)klassiekers kent. Hopelijk hoeven we niet al te lang op een eventueel vervolg te wachten. Pief, paf, poef van hoog niveau.

Ruud Stift