Sint & Diego en de Magische Bron van Myra (2012)

Regie: Adel Adelson | 92 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Trui van de Brug, Harold Verwoert, Kathleen Aerts, Jada Borsato, Peter Faber, Sandy Kandau, Karim el Guennouni, Bas Keijzer, Jeffrey Erens, Martin van Waardenberg, Anuar, Ferri Somogyi, Pauline Wingelaar, Chris Tates

‘Sint & Diego en de Magische Bron van Myra’ is – in tegenstelling tot veel van de concurrerende films in het subgenre – een op zichzelf staand avontuur. Een bekend gezicht is er echter wel: Coole Piet Diego heeft er als rechterhand van de Goedheiligman een sleutelrol in. Diego behoorde eerder tot De Club van Sinterklaas en was te zien in de Sinterklaasfilms van Martijn van Nellestijn, maar toen deze aan had gekondigd in 2012 eens niet met een decemberfilm op de proppen te komen, zocht Diego zijn heil elders. Enter ‘Sint & Diego en de Magische Bron van Myra’ van debuterend regisseur Adel Adelson.

Voor het verhaal wordt gelukkig ook een afwijkende route gekozen: er is eens niet een slechterik die het op de Sint en zijn Pieten gemunt heeft, maar het probleem komt van binnenuit de (overigens technisch goed geoutilleerde) Sint-organisatie. Elke honderd jaar moet het grote boek van Sinterklaas opgeladen worden bij de Magische bron van Myra (Sints geboorteplaats), maar Sint Nicolaas heeft zoveel aan zijn hoofd, dat hij het domweg vergeten is. Dat levert grote problemen op: niet alleen halen de Pieten hun kracht uit het boek (door de magie van het boek kunnen zij zo gemakkelijk op de daken springen), ook de namen en overige gegevens van de kinderen verdwijnen langzaam van de pagina’s. Het probleem wordt steeds nijpender: op het journaal wordt al bekend gemaakt dat steeds meer kindjes een lege in plaats van een gevulde schoen aantreffen bij de haard en volgens Sint zijn er nog maar zo’n twee dagen om het boek op te laden. Tijd voor Diego om de Elite-Pieten bij elkaar te roepen!

De Elite-Pieten zijn een speciaal soort Pieten die door het hele land werken in bepaalde functies. Zo is er Esperanza, die in een circus werkt, en Emanuel, die door de overige Elite-Pieten en Diego bij een goochelaar weggehaald wordt om zijn krachten aan te wenden voor de belangrijke reddingsoperatie. De vijf Pieten gaan al snel op pad, maar er is een kleine complicatie. Het jonge meisje Madelief, met wie Diego net vriendschap heeft gesloten omdat ze zo mooi zingt, is stiekem in het vliegtuig gekropen. Ze hoopt dat ze zo haar vader – die op een geheime militaire missie in het buitenland is – op kan zoeken. Hij moet natuurlijk wel op tijd terug zijn voor pakjesavond. Maar eerst moeten de Elite-Pieten en Diego er voor zorgen dat er überhaupt een pakjesavond komt! Daar komt Madeliefs hulp eigenlijk goed bij van pas.

‘Sint & Diego en de Magische Bron van Myra’ is met de juiste bedoelingen gemaakt: het verhaal is redelijk origineel (al zit het vader-die-niet-op-tijd-naar-Nederland-kan-komen-verhaal ook in ‘Bennie Stout’) en de opbouw is goed. Het is daarom zo jammer dat de rest van de film nogal rammelt: het acteerwerk is soms ronduit slecht en het is overduidelijk wanneer er voor een groen scherm geacteerd wordt in plaats van op locatie. De dialogen zijn niet even overtuigend en een muzikaal intermezzo met Jada Borsato en Diego voelt misplaatst. Toch zullen jonge kinderen zich prima vermaken met deze productie: het is een avontuurlijke film, die door het tempo nauwelijks verveelt, en het gesteggel tussen Beterweetpiet, Blufpiet en Controlepiet zorgt voor voldoende komische momenten. Een aanrader voor de hele familie is ‘Sint & Diego en de Magische Bron van Myra’ echter niet geworden.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 10 oktober 2012
DVD-release: 1 oktober 2013