Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring (2014)

Regie: Roy Poortmans | 75 minuten | familie | Acteurs: Peter Faber, Harold Verwoert, Ernst Daniel Smid, Anna Speller, Coosje Smid, Johnny Kraaykamp Jr., Ron Boszhard, Merel de Zwart, Iris Hesseling, Jeffrey Erens, Jelle Ozinga, Nick Nielsen, Bart Juwett, Willem Kleinjan, Jeroen Sakko, Rob Mortze, Roy van Breemen, Luc van Kuppenveld, Kay Roggen, Ron Groenewoud

Ouders van kleine kinderen kennen hem allemaal: Coole Piet, ook wel Coole Piet Diego genoemd. Sinds 2001 is deze piet een vertrouwd en populair personage in de televisieserie ‘De Club van Sinterklaas’. Hij werd zelfs zo populair dat hij zijn eigen cd’s mocht uitbrengen. De rol werd van 2001 tot 2008 vertolkt door Harold Verwoert, maar na een conflict tussen zender Jetix en de acteur scheidden hun wegen. Verwoert bedacht een nieuwe naam voor zijn personage (‘Diego, de coolste piet van Nederland’) en speelde de hoofdrol in de film ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ (2008). Nadat RTL4 ‘De Club van Sinterklaas’ had opgekocht in 2009, keerde Verwoert – als Coole Piet Diego – terug in het programma, maar nadat hij in die hoedanigheid meewerkte aan de film ‘Sint & Diego: de magische bron van Myra’ (2012), zonder dat RTL daarmee had ingestemd, stapte Verwoert opnieuw uit de serie. Voor de rol van Coole Piet werd een andere acteur gevonden (Job Bovelander), terwijl Verwoert als Diego furore blijft maken.

‘Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring’ (2014), van Verwoert, verscheen tegelijkertijd in de bioscoopzalen als ‘De Club van Sinterklaas en het pratende paard’ (2014). Zoals de titel al aangeeft wordt het raadsel van de ring van de Sint in deze film ontrafeld. Sinterklaas (Peter Faber) blijkt er een beetje doorheen te zitten. Pakjesavond komt eraan en hij heeft geen idee hoe hij deze keer in vredesnaam al die cadeautjes op tijd bij alle kinderen kan bezorgen, de steun van zijn trouwe pieten ten spijt. Waarom deze taak, die hij al die jaren zonder enige moeite volbracht, ineens niet meer lukt wordt niet verklaard. Hoe dan ook, de Sint met burn-out komt op het lumineuze idee om zijn goede vriend de Kerstman (Ernst Daniël Smid) om hulp te vragen. Die heeft per slot van rekening ook maar één avond om al die pakjes rond te brengen, en die moet de hele wereld over. Het bezoek dat hij met Diego (Harold Verwoert) en StuntelPiet (Jeffrey Erens) aan de Kerstman brengt, is zo gezellig dat de heren spontaan liedjes ten gehore brengen. Maar als twee boeven uit de gevangenis ontsnappen, slaat de sfeer snel om.

Debuterend regisseur Roy Poortmans nam deze film met een beperkt budget in slechts negen dagen op. Dan kan en mag je niet al te hoge verwachtingen stellen aan deze productie. De special effects zijn dan ook nogal amateuristisch, het verhaal heeft weinig om het lijf, het acteerwerk is van niet al te hoog niveau (en dat ondanks redelijk wat bekende namen in de cast), de grapjes nogal zouteloos en zo rammelt er nog wel meer. De vraag is of de jeugdige doelgroep hier wakker van ligt – waarschijnlijk niet. Die zullen gieren om de fratsen van StuntelPiet en meedeinen op de liedjes van Diego. De actualiteit dwong Poortmans, Verwoert en consorten om het zwartepietenvraagstuk in hun film te verwerken. Zij doen dat door een GoochelPiet (Nick Nielsen) op te voeren, die geregeld van kleur verschiet bij het uitvoeren van zijn trucjes. Zijn ‘collega’s’ dopen hem daarom om tot RegenboogPiet. Overigens zijn ook de ‘gewone’ pieten een beetje aangepast; zo dragen ze geen gouden oorbellen en echt zwart zijn ze ook niet. Subtiele, maar wezenlijke wijzigingen.

‘Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring’ is zeker niet de beste Sinterklaasfilm die in de bioscopen is uitgebracht. De film als geheel is van een bedenkelijk, amateuristisch niveau. Maar de jeugd zal het weinig uitmaken, die genieten er ongetwijfeld met volle teugen van.

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 8 oktober 2014
DVD-release: 7 oktober 2015