Sinterklaas en de pepernoten chaos (2013)

Regie: Martijn van Nellestijn | 75 minuten | familie | Acteurs: Tony Neef, Pamela Teves, Hetty Heyting, Gerard Joling, Wim Rijken, Bert Kuizenga, Wieteke van Dort, Patty Brard, Joop Braakhekke, Fleur du Pré, Jorrit Wegman, Alex van Bergen, Bas van den Brink, Bo van Vliet, Richard de Ruijter, Willeke Alberti, Herman Verbruggen, Arne Vanhaecke, Anne-Mieke Ruyten, Marga Bult, Freek Bartels, Patrick Martens, Lisay, Amy, Shelley

De economische crisis is overal, maar er is één iemand die daar absoluut geen last van heeft en dat is natuurlijk Sinterklaas. Dit maakt hem de perfecte kandidaat voor de geniepige zakenman Brutus Brein om zijn producten aan te verkopen. Helaas voor Brutus hebben de goedheiligman en zijn pieten alles in het kasteel al piekfijn in orde gemaakt voor het komende Sinterklaasfeest.

Brutus en zijn moeder (die niet toevallig nogal veel weg heeft van Cruella de Vil) smeden een gemeen plan. Samen met hun twee handlangers besluiten ze alle pepernoten en vele pakjes te stelen uit het kasteel, zodat Sinterklaas geen andere keuze heeft dan de peperdure pepernoten en cadeaus van Brutus te kopen.

Milan en Eva horen van het plan als ze spionnetje gaan spelen op het kantoor van Brein en willen koste wat kost de diefstal voorkomen. Helaas is er niemand die de twee kinderen gelooft. Ze zien geen andere mogelijkheid dan prinses Beatrix in te schakelen, die gelukkig wel luistert. Voor de rol van Beatrix is de ietwat merkwaardige keuze gevallen op Willeke Alberti.

Alberti is niet de enige gecaste figuur uit de Nederlandstalige muziekscene, ook Gerard Joling is van de partij. Hij zorgt voor de titelsong en speelt mee als niemand minder dan ”zichzelf”. Samen met Patty Brard vormt hij een hysterisch duo; weinig verschil met hoe we het tweetal al langer kennen. Beiden lijken een perfecte parodie van zichzelf te kunnen neerzetten. Gerard Joling gedraagt zich als een verwende glamourdiva en Patty Brard is zijn zeurende hulpje die met geen mogelijkheid een glimlach kwijt kan.

Het overgrote deel van de andere acteurs zijn al bekend van de eerdere Sinterklaasfilms van Martijn van Nellestijn. Behalve het schrijven en regisseren van de film, speelt Van Nellestijn ook dit jaar weer één van de schurken: Joris van het duo Boris en Joris.

Hoewel een Sinterklaasfeest dat in de soep dreigt te lopen een bekend Sinterklaasfilmscenario is, heeft Martijn van Nellestijn het toch voor elkaar gekregen om wederom een spannende en gezellige familiefilm te maken. De vrolijke pietenbende op het kasteel is erg aangenaam om naar te kijken, ook voor de wat oudere kinderen en volwassenen.

Behalve een ietwat eenvoudig plot, de overdosis aan reclameproducten en een overvloed aan theatrale typetjes, is er ook dit jaar weer een feestelijke film bij gekomen die menig kinderhart vol verwachting laat kloppen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 2 oktober 2013
DVD-release: 8 oktober 2014