Sinterklaas en het pakjes mysterie (2010)

Regie: Martijn van Nellestijn | 80 minuten | familie | Acteurs: Gerard Joling, Hetty Heyting, Pamela Teves, Frans Bauer, Johnny Kraaijkamp, Hugo Metsers, Annick Boer, Bart Ettekoven, Martijn van Nellestijn, Rob van de Meeberg

Kinderen die zich afvragen hoe Sinterklaas het elk jaar toch weer voor elkaar krijgt om al die Nederlandse kinderen van cadeaus te voorzien – dat past toch nooit allemaal in die stoomboot – krijgen in ‘Sinterklaas en het pakjes mysterie’ antwoord: Sinterklaas heeft gewoon ergens op een geheime locatie in Nederland een paar pakhuizen staan, waarin gedurende het jaar speelgoed verzameld wordt. Slim hè? Het is echter nog maar een proef, dus Sinterklaas komt in de zomer per Pakjesboeing even ons land met een bezoekje vereren om polshoogte op te kunnen nemen. Aan de stuurknuppel de onervaren piloot (want normaal kapitein) Frans Bauer, die vergeten is te checken of er wel voldoende brandstof in de tank zit. Het laat zich raden wat er gebeurt; het vliegtuig van Sinterklaas moet een noodlanding maken, midden op de snelweg! Dat veroorzaakt natuurlijk chaotische taferelen (al moet het wel vaak gezegd worden door de acteurs dat het een chaos is, van wat we op het scherm zien raken we niet erg overtuigd). Daarbij komt nog dat het nu wel erg moeilijk wordt voor Sinterklaas om zijn komst naar Nederland geheim te houden. Wanneer ook de hoofdcommissaris (Johnny Kraaijkamp) het voor gezien houdt, zit er voor Tante Til (Hetty Heyting) niets anders op: zij neemt zijn taak over en zal ervoor zorgen dat dit jaar het Sinterklaasfeest niet in het nauw komt. Sinterklaas ontvangt namelijk een vreemd telefoontje waarin hem gevraagd wordt de intocht een week uit te stellen en de pakhuizen blijken niet boordevol cadeaus te zitten, maar zijn leeg…Wie probeert het vijfdecemberfeest te saboteren?

In een tweede verhaallijn, die zich op Schiermonnikoog afspeelt, zien we Dokter Brein (Pamela Teves, die flink geoefend heeft op haar “Mwuhahaha”) en haar twee handlangers Joris (regisseur Martijn van Nellestijn) en Boris (Richard de Ruijter). Dokter Brein zegt genoeg te hebben van het dwarszitten van Sinterklaas; liever wil ze voortaan toeristen geld aftroggelen wanneer zij in haar nieuwe hotel verblijven. Mevrouw Dakjes (Inge Ipenburg), haar zoon Chris (Christian Nieuwenhuizen) en vriendinnetje Nathalie (Lisa Lumeij) komen eveneens op het eiland aan, omdat mevrouw Dakjes het hotel van dokter Brein moet inspecteren. Tenslotte bevinden ook twee Zwarte Pieten, waaronder Diego, én Gerard Joling zich op het waddeneiland.

‘Sinterklaas en het pakjes mysterie’ is de derde bioscoopfilm van Martijn van Nellestijn en SRSP lijkt hiermee op een traditie af te stevenen. De doelgroep zal het allemaal wel spannend vinden of de “boeven gepakt worden” (hoewel, welke boeven?) en of “er dit jaar wel cadeautjes uit de zak komen”, maar tenzij je liefhebber van “Geer” (verantwoordelijk voor enkele tenenkrommende scènes) bent valt er voor de meekijkende ouders weinig lol te beleven aan deze derde productie van SRSP. Het is een behoorlijk rommelig verhaal, bomvol oninteressante zijplotjes, maar er moet wél gezegd worden dat vrijwel elk onnodig lijkend toegevoegd personage toch een functie heeft. Omdat deze functionaliteit er wel met de haren bijgesleept is, voelt het wel of de filmmakers aan de vaste acteurs een belofte hebben gedaan dat zij uiteraard ook weer een rol toebedeeld krijgen in het volgende Sinterklaasavontuur. Jammer, want de filmmakers leggen zichzelf zo wel een beperking op. Voor een Sinterklaasfilm zijn er overigens in verhouding niet eens zo heel veel scènes met de Goedheiligman en de Pieten, want de focus ligt wel sterk op Joris, Boris en Gerard Joling. Wat minder had de film zeker geen kwaad gedaan. Tel daarbij op dat de cast lang niet allemaal overtuigt (wat is die Sint een saaie Piet!), en de cameravoering niet altijd optimaal is, en ‘Sinterklaas en het pakjes mysterie’ is echt alleen geschikt voor de niet al te kritische kijkers, die zich er best mee zullen vermaken.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 13 oktober 2010