Sissi (1955)

Regie: Ernst Marischka | 105 minuten | drama, komedie, romantiek, geschiedenis | Acteurs: Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Uta Franz, Gustav Knuth, Vilma Degischer, Josef Meinrad, Erich Nikowitz, Karl Fochler, Franz Böheim, Peter Weck, Hilde Wagener, Egon von Jordan, Richard Eybner, Otto Tressler

De moeder van Sissi (Magda Schneider) is in alle staten. Haar zus is de moeder van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph en de machtigste vrouw aan het hof heeft besloten dat Sissi’s oudste zus Helene een geschikte huwelijkskandidate is. Bij toeval gaat Sissi mee, hoewel zij niets van het gedoe met fraaie japonnen en kostbare juwelen moet hebben, maar net als haar vader gek is op jagen en vissen. Vanwege haar wilde, weinig damesachtige gedrag wordt ze door haar moeder in haar kamer opgesloten, maar vastbesloten te gaan vissen klimt ze uit het raam en gaat ervandoor.

Wanneer ze haar hengel met een flinke zwaai naar achteren gooit om hem beter uit te kunnen werpen, blijft deze haken in wat even later de kleding van Franz Joseph blijkt te zijn die in een rijtuig voorbijkomt. Ze raken aan de praat en Franz Joseph is meer dan ingenomen met het mooie, mysterieuze meisje. Later ziet hij haar tegen zijn verwachting in terug op het hofbal en als hij de mand met rode rozen aan zijn beoogde verloofde Helene moet aanbieden, geeft hij deze tot ieders ontzetting aan haar jongere zusje dat zich tevergeefs voor de verliefde keizer probeert te verschuilen. Sissi wil niet toegeven aan haar liefde voor Franz Joseph als ze daarmee haar zus zoveel verdriet doet. Maar natuurlijk komt alles goed.

‘Sissi’ is het ultieme sprookje voor vrouwen van alle leeftijden die geen weerstand kunnen bieden aan schaamteloze romantiek. Een machtig man kiest niet voor een verstandshuwelijk, maar sluit een huwelijk uit liefde. Dat het jonge geluk bedreigd wordt door een dominante en bemoeizuchtige schoonmoeder, is een maar al te herkenbare problematiek en draagt bij aan de moeiteloze identificatie met de dappere Sissi om haar eigen weg te kiezen, hoeveel obstakels daarop ook liggen.

Het is te gemakkelijk om ‘Sissi’ af te doen als edelkitsch. Toegegeven, de kleuren zijn suikerzoet en Romy Schneider is wel erg popperig, maar ze speelt ook op een onweerstaanbaar frisse manier de vrolijke, onschuldige jonge vorstin met een sterke eigen wil. Ook Karlheinz Böhm en Vilma Degischer vertolken hun rol op innemende wijze. En natuurlijk is de aankleding rijk en warm en nodigt uit tot zwelgen in romantische fantasieën over het leven van deze zeer tot de verbeelding sprekende keizerin voor wie het echte leven natuurlijk maar weinig leek op dit filmsprookje.

‘Sissi’ is een heerlijk romantische film met een lach en een traan. Je kunt helemaal meeleven met de jonge vorstin die zich niet aan de strenge regels van het hof houdt, maar juist door haar onconventionele gedrag alle harten steelt, van zowel de keizer als haar onderdanen. Tegen zoveel oprechte zoetigheid en romantiek is het moeilijk weerstand te bieden.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4