Sisters (2015)

Regie: Jason Moore | 113 minuten | komedie | Acteurs: Tina Fey, Amy Poehler, Maya Rudolph, Ike Barinholtz, James Brolin, Dianne Wiest, John Cena, John Leguizamo, Bobby Moynihan, Greta Lee, Madison Davenport, Rachel Dratch, Santino Fontana, Britt Lower, Samantha Bee, Matt Oberg, Kate McKinnon, Colleen Werthmann, Jon Glaser, Renée Elise Goldsberry 

‘Sisters’ herenigt de komische talenten van Amy Poehler en Tina Fey (“Saturday Night Live” en ‘Baby Mama’ (2008)). De twee goed op elkaar ingespeelde actrices hebben echter met het flinterdunne scenario van ‘Sisters’ te weinig om mee te werken en daarom voelt elke minuut uitgerekt.

Maura en Kate Ellis zijn zussen, maar ook elkaars tegenpolen. Maura is gescheiden en is het verantwoordelijke, zorgzame type. Naast haar baan als verpleegkundige is het hoogtepunt van haar dag zo ongeveer het Skype-gesprek met haar ouders (James Brolin en Dianne Wiest). Kate is de oudste, maar heeft een tienerdochter, Haley (Madison Davenport), die serieuzer is dan zij. De chaotische Kate kan geen baan (als nagelstyliste/kapster) houden en zelfs de zekerheid van een dak boven het hoofd hangt aan een zijden draadje. Niet zo gek dat Haley de hele zomer de hort op is. Wanneer Maura verneemt dat pa en ma het ouderlijk huis willen verkopen, breekt haar hart. Maar ook Kate is zeer verbolgen, maar ziet ook mogelijkheden om haar dochter bij zich te kunnen houden. Wellicht kan zij samen met Haley een tijdje in het ouderlijk huis wonen…

Eenmaal in Orlando lopen de twee dames al gauw wat mannelijk schoon tegen het lijf. Allereerst is daar Kates eerste seksuele ervaring Dave (John Leguizamo) en na wat pijnlijk geflirt met buurman James (Ike Barinholtz) ziet Kate een mogelijke nieuwe lover voor haar zusje, die al sinds haar scheiding droog staat. Maar dan komt de schok: het huis hoeft niet meer te koop gezet te worden, het ís al verkocht en de taak voor de twee dochters is om hun oude slaapkamer op te ruimen én het huis schoon achter te laten voor de eindinspectie, die over twee dagen plaatsvindt. Kate ziet dit als de uitgelezen kans om een groot feest te organiseren en hoewel Maura aanvankelijk tegen is, is ze al snel overgehaald.

Wat volgt is een voorspelbare anderhalf uur, waarin het feest verschrikkelijk uit de hand loopt, drugs voor stevia aangezien wordt, blauwe verf in de leidingen terecht komt en jaren tachtig-memorabilia in lichaamsopeningen belanden die daar niet horen. En natuurlijk is er die rivale van vroeger die de rol van ongewenste gast op zich neemt, worden er lessen geleerd en komen pa en ma onverwacht op bezoek. ‘Sisters’ is een aaneenschakeling van grappen waar je ooit al eens om gelachen hebt, grappen die doodslaan of sketches die veel te lang doorgaan. Pijnlijk ongrappig, al maakt de bijrol van John Cena als drugsdealer (“Do you have any kids?” “I’m sure I do”) wel iets goed. Deze mag je gerust overslaan.

Monica Meijer

‘Sisters’ verschijnt woensdag 14 september 2016 op DVD en blu-ray.