Skate Kitchen (2018)

Recensie Skate Kitchen CinemagazineRegie: Crystal Moselle | 107 minuten | drama | Acteurs: Rachelle Vinberg, Jaden Smith, Dede Lovelace, Nina Moran, Kabrina Adams, Elizabeth Rodriguez, Emmanuel Barco, Tom Bruno, Alexander Cooper, Thaddeus Daniels, Kobi Frumer, Taylor Gray, Nico Hiraga, Alex Kramer, Judah Lang, Brenn Lorenzo, Jules Lorenzo, Malachi Omega, John Palumbo, Dylan Pitanza, Ajani Russell, Tashiana Washington

De bijna 18-jarige Camille woont met haar moeder in huisje op Long Island. Dat Camille Latina is zie je er niet aan af; ze oogt als een onvolgroeid studentenmeisje, met een grote bril, veel te lange ledematen en onopvallende kleding. Ze is verlegen en bescheiden, totdat ze op haar skateboard stapt. Dan spat de energie eraf en haalt ze fraaie tricks uit, tricks die haar regelmatig blauwe plekken opleveren. Of erger, zoals wanneer ze na een verkeerde sprong wordt gecreditcard (googlen op eigen risico).

Camille is een tamelijk eenzaam type, ongewild, dus haar belangstelling wordt gewekt wanneer ze op Instagram de meiden van de Skate Kitchen ontdekt. Deze ontmoeten elkaar in New York City, waar ze op vaste plekken skateboarden, rondhangen, blowen en chillen. De groep is een etnische mengelmoes en herbergt verschillende seksuele voorkeuren. Een tolerante groep waar Camille helemaal zichzelf kan zijn.

In het skateboarddrama ‘Skate Kitchen’ volgen we de vriendinnengroep en zien we hoe Camille verandert van een sliertige postpuber in een sliertige jonge vrouw. En uiteraard zien we veel, heel veel skateboardactie. Die is lekker energiek en (soms) spectaculair, al moet je niet allergisch zijn voor de stijl en straattaal van deze subcultuur. Qua drama gebeurt verder niets bijzonders: weglopen van huis, meidengedoe, gelazer met jongens, meidengedoe om die jongens, saaie bijbaantjes, pogingen tot seks.

Het ontbreken van een echt plot is geen gemis. Wat de film laat zien is een plek waar je even kunt schuilen voor een veeleisende buitenwereld. Wat de meiden doen voor de kost of voor hun studie horen we niet en doet er ook niet toe. Zoals veel jongeren een tussenjaar nemen om op te laden en te ontspannen, zo krijgen de leden van de Skate Kitchen hun energie en ontspanning van hun skateboards en elkaars gezelschap.

Omdat de hoofdrolspeelsters zelf allemaal skateboarden en er volop wordt geïmproviseerd, ziet de interactie er heel naturel uit. Met Rachelle Vinberg (Camille) als aandoenlijke uitschieter, en Jaden Smith en Elizabeth Rodriguez als ‘echte’ acteurs in belangrijke bijrollen. Met zijn sfeervolle stadsbeelden, ontspannen gekwebbel en quasidocumentaire hoekigheid lijkt ‘Skate Kitchen’ de opgewekte tegenhanger van Larry Clarks jongerenklassieker ‘Kids’. Een kijkje in een kleurrijke subcultuur en een herinnering aan de vrijheid en de koppijn van de jonge jaren.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 27 mei 2020