Skyline (2010)

Regie: Colin Strause, Greg Strause | 92 minuten | thriller, science fiction | Acteurs: Eric Balfour, Scottie Thompson, Brittany Daniel, Crystal Reed, Neil Hopkins, David Zayas, Donald Faison, Robin Gammell, Tanya Newbould, J. Paul Boehmer, Phet Mahathongdy, Byron McIntyre, Jackie Marin, Tony Black, Eliza Till

Vliegende vulva’s met kerstverlichting. Wie verantwoordelijk is voor dit ontwerp van enkele van de aliens uit ‘Skyline’ verdient ofwel een enorme pluim ofwel een levenslange schorsing. Hoe dan ook valt deze misser danwel geniale vondst niet meer uit te wissen uit de annalen van de sciencefictionfilm. ‘Skyline’ is namelijk geheid een lang leven beschoren als cultfavoriet. Want voor films van dit kaliber bestaat een niche. Door filmkenner Jan Doense (Mr. Horror) ook wel bestempeld als “wansmaak”.

Gelukkig zijn het niet alleen de somtijds bizarre verschijningen van de buitenaardse slurpmonsters (ze slurpen mensen op – echt waar!), maar ook de volstrekt achterlijke dialogen die kunnen rekenen op instemming van cultweirdo’s. Tal van sciencefictionclichés komen op de vreemdste momenten in de gesprekken voorbij. Opvallend genoeg dan weer niet de opmerking dat ’this is nothing like in the movies’. Dat was namelijk best een goede grap geweest, omdat praktisch alles wat in ‘Skyline’ gebeurt al eens eerder in een film is voorgekomen. En vooral beter. Maar dat is weer positief voor de cultstatus van deze film.

Om dan toch een paar woorden aan het flutverhaaltje vuil te maken: er is dus een invasie van aliens en een groep domme dertigers vormt om onduidelijke redenen de focus van de tegenaanval van de mensheid. Oh, en er is ook nog iets met relatieproblemen. Maar die doen er bij nader inzien niet zo toe, aangezien de aliens daar de perfecte oplossing voor hebben. Alles kan kapot. Ja, deze buitenaardsen zijn ons ver vooruit als het aankomt op verantwoorde psychologie. Geen geouwehoer, gewoon opvreten die handel!

Genoeg daarover. Deze film is natuurlijk helemaal niet bedoeld om het publiek te verwarren met een weldoordacht plot en dito personages. De ‘pretty lights’ zijn veel belangrijker. En die zijn er dan ook in overvloed. Als er niet af en toe een dwaze acteur in beeld liep, zou je zweren dat je naar een animatiefilm aan het kijken was. Al is dat natuurlijk helemaal het verkeerde compliment voor een live-actionfilm boordevol cgi. Maar wie bedenkt dan ook dat een stel cgi-kunstenaars geschikt is om een spannende en onderhoudende film te maken? Tsk. Tsk. Voor wie de tagline ‘Don’t look up!’ nog niet doorhad – die betekent dat je vooral niet naar het scherm moet kijken. Je voetschimmel verdient aanzienlijk meer aandacht.

Wouter de Boer

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 3 februari 2011