Sleep Tight – Mientras duermes (2011)

Regie: Jaume Balagueró | 96 minuten | horror, thriller | Acteurs: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Petra Martínez, Pep Tosar, Carlos Lasarte, Tony Corvillo, Iris Almeida, Rubèn Ametllé, Manel Dueso, Oriol Genís, Amparo Fernández, Xavier Pujolràs, Roger Morilla, Dolors Vidal, Margarita Rosed

In de openingsscènes van ‘Sleep Tight’ (‘Mientras duermes’) horen we een radiohulplijn, waar mensen ’s nachts hun hart uitstorten als zij op de een of andere wijze in geestelijke nood verkeren. Het is 5 uur in de ochtend, een man staat op, verlaat zwijgend het bed en de mooie jonge Clara (Marta Etura) daarin en gaat naar beneden in hetzelfde gebouw.

Die man is César (Luis Tosar). Hij is de conciërge in het luxueuze appartementengebouw. Hij heeft dan zijn stofjas aan en wordt op zijn werkplek (de receptie) in zijn eenvoudige functie vrijwel genegeerd door de langskomende bewoners. Het blijkt dat César eigenlijk woont in een pover en armoedig woninkje onder in het complex. Als Clara later de lift uitkomt, wordt al snel duidelijk dat er meer aan de hand is en dat César veel te verbergen heeft. Hoe komt hij eigenlijk aan de zijde van deze mooie jonge vrouw, die hem vriendelijk en hartelijk bejegent als de conciërge en ook niet meer dan dat.

César heeft een hele nare karaktereigenschap. Hij is het type mens dat niet in staat is zelf gelukkig te zijn en die floreert op het gegeven andere mensen – en dus ook de bewoners van het pand – zo veel mogelijk ellende te bezorgen (zonder dat zij uiteraard vermoeden dat hij daarvan de oorzaak is). Zelfs zijn moeder in het ziekenhuis die niet meer kan praten is niet veilig voor een nare vorm van zijn ziekelijke pesterijen.

César is obsessief verliefd op de mooie Clara, die al een vriend heeft. Zij is zich volledig onbewust van zijn liefde voor haar. César schuwt geen middel om zijn doel te bereiken en verstopt zich zelfs onder Clara’s bed en bedwelmt haar om zo naast haar te kunnen liggen tot de volgende ochtend. Als een buurmeisje hem ’s ochtends alweer de woning van Clara ziet verlaten, lopen de zaken steeds verder uit de hand. Het meisje chanteert hem en hij besluit zich op alles en iedereen te wreken voor zijn eigen ongeluk. De gebeurtenissen ontaarden in een neergang. Kan hij zich zelf daaruit redden of is de ondergang compleet? Welke verrassingen tovert hij nog uit zijn duivelse hoed?

Obsessieve liefde in combinatie met een ziekelijke zucht tot vernietiging van geluk van anderen zorgen voor een sfeertje waarin de gebeurtenissen zich op bizarre wijze ontwikkelen. Zowel Luis Tosar als Marta Etura spelen hun rol met verve. Hun karakters komen echter in mindere mate tot wasdom. Het verhaal gaat meer over wat César doet dan zijn beweegredenen. Daardoor is de diepgang wat minder tot zijn recht gekomen. Het verhaal van ‘Sleep Tight’ is evenwel onderhoudend opgebouwd. De ontwikkelingen en de afloop zijn gelukkig weinig voorspelbaar, waardoor de aandacht toch voldoende wordt vastgehouden, ook al kabbelt het op enkele momenten wat voort. Bij het einde heeft César nog een bizarre verrassing voor Clara in petto.

Rob Veerman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 juli 2012
DVD- en blu-ray-release: 27 augustus 2012