Sleeper (2018)

Regie: Philippe Gagnon | 90 minuten | thriller | Acteurs: Kara Killmer, Brett Donahue, Mylène Dinh-Robic, Rayisa Kondracki, Joe Cobden, Mark Camacho, Barbara Gordon, Daniel Brochu, Neil Kroetsch, Lisa Bronwyn Moore


In een tijd waarin vrouwen gelukkig steeds meer gewaardeerd worden in de maatschappij – lonen gaan omhoog en in Hollywood wordt meer aandacht besteed aan sterke rollen voor dames – is de Canadese tv-film ‘Sleeper’ een flinke stap achteruit. In deze mutsige thriller komt het vrouwelijke geslacht er nogal bekaaid vanaf. De ‘heldin’ van deze productie is namelijk een drammerige huisvrouw die zich nogal afhankelijk van haar man opstelt en haar bestaansrecht van zijn affectie laat afhangen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?


In ‘Sleeper’ draait het om de blonde Jennifer (Kara Killmer). Ze is getrouwd met Freddy (Brett Donahue), maar deze bloemist laat haar hart niet sneller meer kloppen. Bovendien wantrouwt onze heldin haar echtgenoot. Hij is afwezig en blijkt tegen haar te liegen. Na wat speurwerk ontdekt Jennifer dat Brett niet de persoon is die hij beweert te zijn.


Er is een hoop mis met deze goedkoop gemaakte tv-film. Het begint al bij de casting. Killmer (zeer coole naam, maar dat terzijde) zet Jennifer neer als een kenau. Als haar man haar mee uit eten neemt ter ere van hun zevenjarig huwelijk kan ze alleen maar klagen over zijn restaurantkeuze. Dat de beste man haar wil verassen, maakt haar niet zoveel uit. Ze wil meer spanning en wel nu! Jennifer is een dreinend en drammend serpent van een vrouw en werkt direct op de zenuwen. Een nodeloos zijplotje over een onverwerkte miskraam moet haar wat sympathie geven, maar dat mislukt hopeloos. Freddy komt een stuk menselijker over en dat is juist niet de bedoeling.


Wat deze film zo ‘bijzonder’ maakt, is de manier waarop de verhouding tussen man en vrouw wordt afgespiegeld. Jennifer laat haar eigenwaarde afhangen van wat haar man van haar vindt (‘Vind je me nog wel leuk?’) en bespioneert hem zelfs (ze heeft zelf blijkbaar geen drukke baan). In plaats van voor haar eigen geluk te kiezen, laat ze haar echtgenoot haar lot bepalen. Voor sterke vrouwenrollen moet je pre-emancipatiefilm ‘Sleeper’ niet kijken. Naast een onsympathieke hoofdpersoon heeft deze productie veel meer minpunten.


Regisseur Philippe Gagnon is een veelfilmer die aan de lopende band dit soort fantasieloze tv-films maakt. Kwantiteit boven kwaliteit is zijn credo. Zo idioot als zijn eerder verschenen Saw-voor-Viva-lezeressen-film ‘Girls’ Night Out’ is deze ‘Sleeper’ niet, maar het scheelt niet veel. Het acteerwerk is belabberd en ontstijgt nooit het niveau van amateurtoneel. De plottwist op het einde is lachwekkend en ook op het gebied van cinematografie hoef je niet veel te verwachten. Dit is een liefdeloze productie om zendtijd te vullen.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1