Sleepless (2017)

Recensie Sleepless CinemagazineRegie: Baran bo Odar | 96 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Jamie Foxx, Michelle Monaghan, Scoot McNairy, Dermot Mulroney, T.I., David Harbour, Gabrielle Union, Octavius J. Johnson, Tim Connolly, Drew Sheer, Sala Baker, Tim Rigby, Elijah Everett, Tess Malis Kincaid, Steve Coulter

In 2011 maakte de Franse regisseur/scenarioschrijver Frédéric Jardin ‘Nuit blanche’, een razendspannende misdaadfilm met Tomer Sisley in de rol van Vincent, een politieagent van wie het niet helemaal duidelijk is of hij nu corrupt is of niet. Het succes van de film bleef niet onopgemerkt, vier jaar later kwam de Bollywood-versie van ‘Nuit blanche’ uit en natuurlijk kan Hollywood dan niet achterblijven. ‘Sleepless’ is de titel van de Amerikaanse remake, een knipoog naar de Franse titel, dat slapeloze nacht betekent. Maar niet alleen die inspiratieloze en onduidelijke titel zal je tijdens het kijken achter je oren doen krabben, de film zelf voelt in alles overbodig.

Jamie Foxx speelt Vincent Downs, de agent die samen met zijn partner Sean in Las Vegas een tas vol cocaïne onderschept. Als rechtgeaarde wetsdienaren weten ze natuurlijk exact wat de te volgen procedure is, maar dat zou geen film opleveren, dus drukken de twee de drugs achterover. Geen slimme zet, want de eigenaar van de koopwaar, casinobaas Rubino (Dermot Mulroney) slaat direct terug en ontvoert Vincents tienerzoon. Wil de agent hem levend terugzien moet hij met de cocaïne over de brug komen.

Zo gezegd zo gedaan? Ook dat zou natuurlijk geen film opleveren, daarom wordt Vincent op de hielen gezeten door Jennifer Bryant (Michelle Monaghan), een gedreven agente van de afdeling interne zaken. Zij heeft het vermoeden dat Vincent niet te vertrouwen is en zij weet behendig zijn plannen van die avond te dwarsbomen. Haar vasthoudendheid irriteert haar partner Dennison nét iets te veel, zodat wat de grootste verrassing van de plot zou moeten zijn, al vrij snel geopenbaard wordt. Tegelijkertijd moet Rubino zíjn koper, Rob Novak (Scoot McNairy) weer aan het lijntje zien te houden, want deze zit ook met smart op de drugs te wachten.

Dit klinkt allemaal misschien ingewikkelder dan het is, maar dat valt reuze mee. De complicerende factor die Vincents ex-vrouw moet voorstellen, gespeeld door Gabrielle Union, vormt nauwelijks een obstakel, en geeft de kijker alleen maar meer het idee dat zij ten onrechte weinig schermtijd krijgt. Plusje is de sterk geschreven rol die Monaghan is toebedeeld en ook Scoot McNairy weet alles uit zijn rol te halen en spettert van het doek. Verder is ‘Sleepless’ helaas een van clichés uit het genre aan elkaar hangende actiefilm, met een hoofdrolspeler die in geen enkele emotie overtuigt en waarvan het verhaal vooral uitgekauwd aanvoelt. Het kijkt makkelijk weg, dat wel, en de film is nog best vermakelijk, maar je mist er helemaal niets aan als je ‘Sleepless’ overslaat.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 2 februari 2017
DVD- en blu-ray-release: 31 augustus 2017