Sleepless in Seattle (1993)

Regie: Nora Ephron | 105 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Tom Hanks, Meg Ryan, Bill Pullman, Ross Malinger, Rosie O’Donnell, Gaby Hoffmann, Victor Garber, Rita Wilson, Barbara Garrick, Carey Lowell, David Hyde Pierce, Dana Ivey, Rob Reiner, Tom Riis Farrell, Le Clanché du Rand, Caroline Aaron    

Tijdens het kerstdiner bij haar familie kondigen Annie en Walter hun verloving aan. Als Annie bij het passen van de trouwjurk aan haar moeder (Le Clanché du Rand) vraagt hoe ze wist dat haar vader de ware was, volgt een romantisch verhaal met daarin het sleutelwoord ‘magic’. Wanneer Annie later in haar eentje in de auto op de radio het verhaal van weduwnaar Sam hoort en hoe hij bij de eerste aanraking wist dat zijn overleden vrouw de ware was, wordt ze diepgeraakt door zijn verhaal waarin net als bij haar moeder en vader het woord ‘magic’ een hoofdrol speelt.

In een opwelling schrijft ze een brief die ze later weer verkreukelt, maar het verhaal laat haar niet meer los. Haar collega Becky (Rosie O’Donnell), die Walter maar saai vindt, steunt Annie in haar obsessie voor deze onbekende man en zijn zoontje en doet alsof het heel normaal is dat Annie voor een krantenartikel helemaal naar de andere kant van de VS wil reizen.

Sam begeeft zich intussen weer op de vrijgezellenmarkt en heeft amoureuze afspraakjes met ene Victoria (Barbara Garrick) aan wie zijn zoontje Jonah een bloedhekel heeft. Jonah heeft zich intussen in een brief voorgedaan als Sam en Annie gevraagd of ze elkaar op Valentijnsdag bovenop het Empire State Building in New York zullen ontmoeten.

Warmer en goedmoediger dan deze romantische komedie zijn er maar weinig, behalve misschien dan ‘An Affair to Remember’ (1957) waarnaar hier veelvuldig wordt verwezen en uit geciteerd. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig: een rouwende weduwnaar met een jonge zoon, een vrouw op zoek naar de ware, romantische liefde en de buitenwereld die ze alle goeds toewenst.

Het spel is erg aangenaam. Meg Ryan is natuurlijk prima als de romantische heldin die tegen haar rede in voor haar gevoel kiest. Tom Hanks is aandoenlijk als hij zich bezorgd afvraagt hoe het er tegenwoordig aan toegaat als je weer afspraakjes maakt en of hij wel voldoet aan de huidige normen van aantrekkelijkheid. Ross Malinger speelt de achtjarige Jonah erg goed. Hij is schattig, vervelend, grappig en ontroerend en het geheimtaaltje dat hij met zijn vriendinnetje Jessica (Gaby Hoffmann) spreekt, maar ook hun samenzweerderige houding, is geestig en herkenbaar. Maar ook de andere rollen dragen bij aan het algeheel gevoel van welbehagen waarbij Bill Pullman sportief aan de zeurende en al te degelijke Walter toch een sympathiek tintje geeft.

Een schaamteloos romantische komedie die elke cynicus zal overtuigen dat ware liefde toch bestaat als je maar durft. Goed voor meerdere malen oprecht zwijmelplezier.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 9 december 1993
Blu-ray-release: 26 juni 2013