Sleepy Hollow (1999)

Regie: Tim Burton | 105 minuten | fantasie, horror, thriller | Acteurs: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Casper Van Dien, Richard Griffiths, Marc Pickering, Christopher Walken, Jeffrey Jones, Christopher Lee, Ian McDiarmid, Michael Gough, Lisa Marie, Steven Waddington, Claire Skinner

Een horrorfilm zonder horror? Jawel, ‘Sleepy Hollow’ kun je best zo beschrijven. Regisseur Tim Burton heeft het echter zo aangepakt dat deze bloedeloze horrorfilm toch de moeite waard is geworden. Hoe hij dat heeft gedaan lees je hieronder.

‘Sleepy Hollow’ is lichtjes gebaseerd op het klassieke verhaal van Washington Irving. Burton heeft het verhaal flink onder handen genomen, zodat hij het makkelijk kon uitsmeren tot een volwaardige speelfilm van 105 minuten. In het originele verhaal was de hoofdrol voor een zingende (!) leraar, in ‘Sleepy Hollow’ is de professie van de hoofdpersoon veranderd in de wat spannendere baan van politieman. Johnny Depp speelt de progressieve Ichabod Crane die met zijn vreemde methodes heel wat moorden heeft opgelost. Kan hij ook het mysterie van de ‘headless horseman’ (Walken) oplossen?

Al snel ontdek je dat Burton zijn film heeft opgebouwd rond nogal ‘weirde’ typetjes en sfeervolle locaties. Het horrorgehalte in ‘Sleepy Hollow’ ligt dan ook heel laag. Op een paar onthoofdingen zonder bloedvergieten na zijn er weinig griezelige momenten te vinden in de film. En dat stoort geen moment, want de film is bijzonder vermakelijk.

Burton is een meester in het oproepen van een Gothische, onheilspellende sprookjessfeer en ‘Sleepy Hollow’ is daarop geen uitzondering. Sombere kleuren, donkere belichtingen en strak vormgegeven locaties zorgen voor een bijzonder sfeertje.

Johnny Depp is bijzonder goed op dreef in zijn rol als Crane. Dit personage is laf, wereldvreemd en raar. Toch weet Depp veel sympathie op te wekken met zijn aanstekelijke spel. Zelfs als Crane een klein jochie als menselijk schild gebruikt om een grot te verkennen blijft hij sympathiek en inleefbaar. De typische anti-held zorgt voor vele leuke en grappige scènes. Maar ook Christopher Walken valt op in zijn erg korte rol als de hoofdloze ruiter. In een paar minuten weet hij een interessant en intrigerend karakter neer te zetten. Zeer knap.

Helaas zijn de andere personages minder fantasievol vormgegeven. De welbekende konkelende politici, het knappe en overdreven lieve meisje en de koene dorpsheld: je kent het wel. De acteurs leveren goed acteerwerk af, maar erg interessant zijn ze niet. Wel goed gecast overigens. Het is al snel duidelijk dat ‘Sleepy Hollow’ draait om Burton’s muze: Depp.

‘Sleepy Hollow’ is een typische Burton-film geworden die voornamelijk draait om sfeer en de vertolking van Depp. Fans van de eigenzinnige regisseur moeten deze film zeker een kans geven.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

Bioscooprelease: 6 april 2000