Slipstream (2005)

Regie: David van Eyssen | 84 minuten | misdaad, science fiction | Acteurs: Sean Astin, Cecil Carter, Vinnie Jones, Tamsin MacCarthy, Ivana Milicevic, Kevin Otto

Bungeejumpen zonder koord, vliegen met Onur Air of Vinnie Jones de hoofdrol geven in een film: sommige dingen moet je gewoon niet doen. Maar ja, eigenwijze mensen blijf je altijd houden. Deze ’thrillseekers’ laten zich niet tegenhouden en gaan hun eigen weg. Regisseur David van Eyssen is zo’n waaghals.

Van Eyssen durfde het aan om de Britse Bacardi jongleur een hoofdrol in ‘Slipstream’ te laten vertolken. En tegen alle verwachtingen in doet Jones het niet eens zo slecht. Sterker nog: de drankpromotor is het beste wat ‘Slipstream’ te bieden heeft!

‘Slipstream’ is een komische misdaadfilm met een sci-fi-sausje. Het verhaal begint met de introductie van Stuart (Astin), een wat ‘nerdy’ wetenschapper die een bijzondere uitvinding heeft gedaan. Stuart heeft een apparaat gefabriceerd waarmee je terug in de tijd kan reizen. De FBI houdt hem nauwlettend in de gaten en ook een roversbende onder leiding van Winston Briggs (Jones) heeft veel interesse in het machientje.

Tja, origineel kun je het verhaaltje van ‘Slipstream’ niet noemen. Maar goed, dat hoeft niet erg te zijn als dat gecompenseerd wordt door sterk acteerwerk of spetterende actie. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat heeft deze film totaal niet.

‘Slipstream’ is een mislukte film die niet kan kiezen wat het wil zijn. Het is geen komedie, want daarvoor zitten er te weinig grappen in. Als science-fiction film biedt deze productie te weinig spektakel en voor een actiefilm is gebeurt er dan weer veel te weinig. Het resultaat is een vreemd allegaartje van verschillende genres die op geen enkele manier kan overtuigen.

Toch begint de film niet eens zo slecht. Het eerste half uurtje is best vermakelijk door de ontspannen luchtige sfeer. ‘Slipstream’ laat er geen twijfel over bestaan dat het hier om een ouderwets niemandalletje gaat. Gewoon een lekker lege film waarbij je je grijze massa thuis kan laten. Maar na pakweg 45 minuten verandert de film totaal onverwachts van stijl.

Van Eyssen wil zijn bordkartonnen personages gaan uitdiepen. Een foute beslissing. Niet alleen komt de karakteruitdieping veel te laat, ook haalt het de vaart uit de film. ‘Slipstream’ begint cartoonesk en overdreven, het werkt dan gewoon niet om halverwege ineens op de serieuze toer te gaan.

Zeker niet als je een cast vol middelmatige acteurs hebt. Een echte karakteracteur had misschien nog wel iets kunnen doen met de plotselinge stijlbreuk, maar ‘Slipstream’ kan niet rekenen op grote acteerkannonen. Astin en Jones moeten het vooral van hun charismatische uitstraling hebben en niet van hun acteertalent.

Jones doet waar hij goed in is: stoere one-liners uitkramen en woest uit zijn ogen kijken. De ex-voetballer is beroemd geworden met een zelfde soort rol in de gangsterculthit ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’. In ‘Slipstream’ gaat de Brit op herhaling en vreemd genoeg gaat dat bij hem nooit irriteren. Je moet de man geen diepzinnigere rol geven, want dan gaat het fout. Maar met een dik aangezette boevenrol kan Jones goed uit de voeten.

Astin speelt redelijk, al mist hij het charisma dat Jones in deze film zo genietbaar maakt. Carter acteert dan weer erg zwak en ook Otto weet niet veel van zijn rol te maken. Je kunt rustig zeggen dat het acteerwerk in de debuutfilm van Van Eyssen zeer matig is. Ook de special-effects en de actie stellen teleur. Echt spannend of boeiend wil de film nooit worden.

‘Slipstream’ is dan ook een erg rare en onevenwichtige film geworden. Een film die niet kan kiezen wat het nu eigenlijk wil zijn: een komedie of een actiefilm. De combinatie van humor en geweld pakt totaal verkeerd uit.

Als je de film ergens mee moet vergelijken dan is het met een te lang uitgesponnen aflevering van “The A-Team”, maar dan zonder de aansprekende karakters en slapstickhumor. En net als ‘The A-team’ is ‘Slipstream’ maar een half uurtje tot een uurtje leuk. Daarna wordt toch het al snel saai en vervelend. En tja, Vinnie Jones is toch echt geen Mr. T.

Frank v.d. Ven