Slumdog Millionaire (2008)
Regie: Danny Boyle, Loveleen Tandan | 120 minuten | drama, romantiek, misdaad | Acteurs: Dev Patel, Anil Kapoor, Irrfan Khan, Madhur Mittal, Freida Pinto, Saurabh Shukla, Rajendranath Zutshi, Jeneva Talwar, Azharuddin Mohammed Ismail, Ayush Mahesh Khedekar, Sunil Kumar Agrawal, Jira Banjara, Sheikh Wali, Mahesh Manjrekar, Sanchita Couhdary, Himanshu Tyagi, Sharib Hashmi
‘Slumdog Millionaire’ is een film vol actie, sentimenteel en realistisch tegelijk, en weet op die manier veel emoties op te roepen. De film is een modern, hedendaags liefdessprookje in de krottenwijken van India, qua filmstijl neergezet in een Bollywood setting.
Het verhaal concentreert zich rond Jamal, een kind uit de sloppenwijken, en zijn oudere broer Salim. Jamal is deelnemer aan een TV-quiz ‘Who wants to be a Millionaire’. De film begint op het moment dat Jamal de finale haalt van de tv-show ‘Who wants to be a Millionaire?’. Het levensverhaal van Jamal wordt verteld in de vorm van flashbacks. Ieder antwoord op een quizvraag toont ook waarom hij dit antwoord wist. Jamal dringt uiteindelijk door tot de laatste ronde van de quiz: het gaat hem echter niet om het grote geld dat hij daarmee kan winnen, maar hij hoopt zo zijn jeugdliefde Latika te vinden. Hij weet dat zij een trouwe kijkster is. Zullen zij elkaar weten te bereiken?
In de beginscènes van de film wordt Jamal verhoord door de politie. Hoe kan het dat deze eenvoudige theejongen de moeilijke antwoorden weet op de quizvragen? Daar moet bedrog in het spel zijn! In de volgende scènes zien we kleine jongetjes vluchten voor de politie. Zij speelden cricket op een streng verboden plaats. Dat oogt onschuldig, maar in deze opzet leidt hun vlucht voor de politie de toeschouwer direct naar de zware omstandigheden waaronder zij leven in de sloppenwijken van Mumbai. Het levensverhaal van Jamal dat dan wordt verteld staat vanaf het begin overeind.
Godsdienstrellen tussen moslims en hindoes dwingen de nog jonge weeskinderen op de vlucht. Zij ontmoeten dan een jong meisje, Latika. Jamal ontfermt zich zo jong als hij is al over haar. Hier ligt de voedingsbodem en ruggengraat voor hun latere leven en daarmee het filmverhaal. Al snel komen zij in aanraking met een man die zich schijnbaar met goede bedoelingen over hen wil ontfermen. Die blijkt echter snode bedoelingen te hebben. Hij runt een bende bedelaars en de kinderen moeten onder dwang en dreiging van mishandeling voor hem bedelen. Hier ligt in het verhaal een duidelijke verwijzing naar de figuur van Fagin in de verhalen van Charles Dickens. Jamal, Salim en Latika weten te ontsnappen, maar Latika wordt door de bendeleider toch weer gepakt. Daarna verliezen zij elkaar jaren uit het oog. Op wervelende wijze vertelt de film via de antwoorden van Jamal op de quizvragen het verhaal van zijn leven, zijn voortdurende zoektocht naar Latika en vele andere gebeurtenissen.
Het is een prima vondst om via de vragen en de antwoorden in de quiz het verhaal te vertellen. Zo worden achttien jaren van zijn leven geschetst, maar ook de veranderingen in het moderne India getoond. De sloppenwijken waar hij eerst woonde, worden geheel gesloopt en blokken van luxueuze appartementen ontstaan. De moderne communicatiemiddelen rukken op en westerse tv programma als ‘Who wants to be a Millionaire’ zijn razend populair en veelbekeken.
Enige vorm van kritiek geldt voor het gegeven dat de meerderheid van de personages nogal schetsmatig worden neergezet: de slechte boeven, de grote helden en zijn jeugdliefde Latika die steeds op hem wacht. Dit soort bijna eendimensionale stereotiepen benadrukt het sprookjesachtige karakter van de film, maar doet geen echte afbreuk aan het geheel.
‘Slumdog Millionaire’ is toch vooral een Westerse film geworden, gefilmd in Hollywood stijl. Bollywood trekken zien wij bijvoorbeeld terug in de dansscène aan het einde van de film. Het verhaal is een overtuigend swingende love story maar beslist niet zoetsappig en kent veel dynamiek. De locaties zijn visueel indrukwekkend met subliem camerawerk. De beelden van de sloppenwijken zijn indrukwekkend realistisch, maar niet afstotend. Ook daar bruist de samenleving ondanks de tragiek van de leefomstandigheden. De montage is lekker snel met als resultaat een puik lopend filmverhaal voor een breed publiek, waarbij de soundtrack net dat beetje extra toevoegt. Een wervelend verhaal met veel vaart.
Rob Veerman
Waardering: 4
Bioscooprelease: 12 februari 2009