Small Soldiers (1998)

Regie: Joe Dante | 108 minuten | actie, avontuur | Acteurs: David Cross, Jay Mohr, Alexandra Wilson, Denis Leary, Gregory Smith, Dick Miller, Kirsten Dunst, Jacob Smith, Jonathan Bouck, Kevin Dunn, Ann Magnuson, Wendy Schaal, Phil Hartman, Archie Hahn, Robert Picardo | Originele stemmencast: Tommy Lee Jones, Frank Langella, Ernest Borgnine, Jim Brown, Bruce Dern, George Kennedy, Clint Walker, Christopher Guest, Michael McKean, Harry Shearer, Sarah Michelle Gellar, Christina Ricci

Wat krijg je als je ‘Toy Story’ kruist met ‘Child’s Play’ en ‘Platoon’? Dat lijkt de pitch te zijn geweest voor ‘Small Soldiers’ van regisseur Joe Dante (‘Gremlins’, ‘Looney Tunes – Back in Action’). Het resultaat is een vermakelijke actiefilm voor pubers waarin de bekende stijl van Dante – een combinatie van lichtvoetige komedie en fantasie-elementen – helaas een beetje ondergesneeuwd raakt.

In ‘Small Soldiers’ komen actiefiguren tot leven wanneer er militaire chips in ze worden geplaatst. De brute Commando Elite en de vreedzame Gorgonites, geprogrammeerd als elkaars aartsvijanden, ontsnappen uit hun speelgoedwinkel en belanden in het huis van de tiener Alan (Gregory Smith). Alan wordt vrienden met opper-Gorgonite Archer en trekt samen met hem en buurmeisje Christy (Kirsten Dunst) ten strijde tegen de Commando Elite. Het resultaat is een reeks kleinschalige maar toch spectaculaire veldslagen, die bij vlagen aan ‘Home Alone’ doen denken.

‘Small Soldiers’ is een lollige onzinfilm over moorddadige speelgoedfiguren waar je geen hoge verwachtingen van moet hebben. Tieners en militaire actiefiguren gaan elkaar te lijf met alles wat ze in huis kunnen vinden (bijvoorbeeld een spijkerpistool), en het resultaat is precies wat je ervan verwacht. De film wordt wel wat onderuit gehaald door matige effecten en een – buiten het concept – weinig geïnspireerd script. Hoewel Dunst (‘Spider-Man’, ‘Jumanji’) en Smith (‘Everwood’) hun best doen wordt de show gestolen door de grote namen die de speelgoedfiguren inspreken. Zo passeren de casts van ‘The Dirty Dozen’ en ‘This Is Spinal Tap’ de revue als leden van de Commando Elite en wordt Archer ingesproken door Frank Langella (‘Frost/Nixon’, ‘The Father’). Maar geen van hen komen in de buurt van Tommy Lee Jones (‘Men in Black’, ‘The Fugitive’), die Commando Elite-leider Chip Hazard inspreekt. Jones heeft precies door in wat voor film hij zit en dikt zijn potsierlijke dialogen lekker aan, wat Hazard een erg leuke schurk maakt.

Voor wie van plat vermaak houdt is ‘Small Soldiers’ de ideale film voor op een druilerige zondagmiddag. Het bizarre verhaal en de lollige stemacteurs zijn vermakelijk genoeg om de film van begin tot eind te trekken, zelfs al haalt de film niet alles uit het centrale concept en had het allemaal wat beter afgewerkt mogen worden.

Yurre Wieken

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 oktober 1998