Small Time Crooks (2000)

Regie: Woody Allen | 94 minuten | komedie | Acteurs: Woody Allen, Carolyn Saxon, Tracey Ullman, Michael Rapaport, Tony Darrow, Hugh Grant, Sam Josepher, Jon Lovitz, Lawrence Levy, Brian Markinson, Elaine May, Steve Kroft, Brian McConnachie, Kristine Nielsen, Larry Pine, Julie Lund, Maurice Sonnenberg, Richard Mawe, Frank Wood, Elaine Stritch, Howard Erskine, George Grizzard, Marvin Chatinover

Ray weet zeker dat zijn plan om een bank te beroven via een ondergrondse tunnel geniaal is en dat hij en zijn vrouw erg rijk zullen worden. Met een paar vrienden gaat hij aan de slag in de kelder van de eetgelegenheid, terwijl Frenchy, een voormalig ‘exotic dancer’, boven in de zaak koekjes staat te bakken. De bedoeling is dat de dekmantel zo onopvallend mogelijk is en vooral geen ongewenste aandacht trekt, maar Frenchy’s koekjes zijn zo lekker dat de mensen er soms anderhalf uur of langer voor in de rij staan en ze zelfs een limiet moet instellen van slechts twee koekjes per klant. Terwijl Ray vasthoudt aan zijn criminele plannen, bouwt Frenchy een waar koekjesimperium op en de miljoenen stromen binnen.

Al dat geld geeft echter geen voldoening, maar zorgt in plaats daarvan voor spanningen tussen Ray en Frenchy. Ray houdt vast aan zijn vroegere, luie leventje, maar Frenchy wil graag geaccepteerd worden door de sociale bovenlaag en neemt het huis en hun kleding grondig onder handen. Dit zorgt niet voor de hevig verlangde acceptatie, maar uitsluitend voor pijnlijke momenten waarbij ze natuurlijk achter hun rug om worden uitgelachen om hun wansmaak en culturele onwetendheid. Ook het inhuren van de Britse kunsthandelaar David (Hugh Grant) heeft niet het gewenste effect en de manier waarop hij Frenchy behandelt die ook nog eens een oogje op hem heeft, zorgt voor een bittere teleurstelling.

Een erg leuke misdaadkomedie van de regisseur van wie iedereen steeds roept dat hij niet meer zo leuk is als vroeger, maar intussen gewoon de ene na de andere goede film maakt. Toegegeven, er zitten wat zwakkere momenten in, vooral als Woody Allen zelf net iets te traag speelt, terwijl een hoger tempo voor de juiste scherpte en venijnigheid zou hebben gezorgd. Maar ach, het zij hem vergeven nu het hem andermaal gelukt is om slapstick, melige grappen en ontroering zo fraai te vermengen.

Tracey Ullman is de absolute ster van de film. De lekker vette manier waarop ze de platvloerse Frenchy gestalte geeft, is gezien haar eerder komische rollen nog voor de hand liggend, maar ze is erg ontroerend door haar wanhopige pogingen om bij een groep mensen te horen van wie ze de geheime codes niet kent en die haar gewoon nooit zullen accepteren hoe rijk ze ook is. Ze maakt de pijn over die gesloten deuren en het feit dat ze belachelijk wordt gemaakt vanwege haar streven zichzelf een culturele opvoeding te geven, prachtig invoelbaar.

‘Small Time Crooks’ is niet het hoogtepunt in het oeuvre van de meester, maar wel een erg leuke en ontroerende film met een vette lach en diep medelijden met de eenvoudige vrouw die graag een paar treden hoger op de sociale ladder wil klimmen en daarbij geïsoleerd raakt van haar eigen man, terwijl ze ook nog eens haar doel niet weet te bereiken.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 december 2000