Small Town Folk (2007)

Regie: Peter Stanley-Ward | 90 minuten | horror, fantasie | Acteurs: Chris R. Wright, Dan Palmer, Warwick Davis, Hannah Flint, James Ford, James Heathcote, Howard Lew Lewis, Greg Martin, Chris Musselwhite, Selina Newell, Jon Nicholas, Tamaryn Payne, Ben Richards, Sophie Rundle, Simon Stanley-Ward

Hilbillies zijn over het algemeen dankbare objecten voor horrorfilms en worden dan ook vaak geportretteerd als kannibalistische of op zijn minst moordzuchtige wezens die uit zijn op de lichamen van meer geciviliseerde passanten. De Hewitts uit ‘The Texas Chain Saw Massacre’ zijn waarschijnlijk de bekendste voorbeelden, maar ook films als ‘Wrong Turn’ en ‘Two Thousand Maniacs’ zijn aardige voorbeelden van films die het thema van de gestoorde redneck exploiteren.

In tegenstelling tot de meeste films van dit type speelt ‘Small Town Folk’ zich nu eens niet af in het broeierige zuiden van de Verenigde Staten. Het Britse platteland dient dit keer als decor voor het verhaal. Het verhaal dat de basis vormt voor deze film is even simpel als voorspelbaar: drie reizigers slaan een verkeerde weg in, verdwalen vervolgens op het ogenschijnlijk pittoreske Britse platteland en eindigen uiteindelijk als middelpunt van een jachtpartij die georganiseerd wordt door de gestoorde plaatselijke landeigenaar.

De boerenkinkels in ‘Small Town Folk’ zijn vrij stereotiep en verschillen niet zoveel van tegenhangers die hun opwachting maken in de bekendere Amerikaanse genregenoten. Ook hier zijn het vooral ongure types met een extreem slecht gebit, een niet al te hoog IQ, vreemde stoffen maskers en een moordlustig karakter. Voor originaliteit krijgt ‘Small Town Folk’ dan ook geen hoofdprijs. Nou hoeft dit voor een horrorfilm niet direct een probleem te zijn, mits de film verder genoeg griezelige elementen of het nodige bloedvergieten bevat. Eng, griezelig, duister of sfeervol wordt ‘Small Town Folk’ echter nergens. Doordat de makers de film ook nog voorzien hebben van de nodige humoristisch bedoelde scènes, verwordt de film uiteindelijk tot een weinig geslaagde kruising tussen een macabere, vileine komedie en een horrorfilm. Het ‘slashergehalte’ van ‘Small Town Folk’ is net zoals het griezelgehalte ook niet erg hoog. Alleen de gemaskerde, met een sikkelvormig mes gewapende moordenaar (die overigens uiterlijk veel overeenkomsten vertoont met de psychopathische moordenaar uit ‘Nightbreed’) zorgt zo nu en dan voor wat heftige en bloederige taferelen. De aparte manier van filmen, waarschijnlijk bedoeld om de film een fantastisch en surrealistisch tintje te geven, werkt niet echt en zorgt ervoor dat bepaalde shots (kijk bijvoorbeeld naar het huis op de heuvel) er erg goedkoop en nep uitzien. Het acteerwerk is niet geweldig en soms behoorlijk campy, al past dit verder wel bij het karakter en de toon van deze productie.

‘Small Town Folk’ kan uiteindelijk vooral getypeerd worden als een aardig bedoelde, doch amateuristische poging om iets toe te voegen aan het horrorgenre, en dan met name het subgenre dat zich focust op gestoorde en moorddadige rednecks. Een hemeltergend slechte film is het niet, maar ‘Small Town Folk’ brengt toch veel te weinig om op te vallen tussen de grijze massa van matige B-films en zal in de winkels dan ook waarschijnlijk binnen afzienbare tijd ergens in de schappen met speciale aanbiedingen terechtkomen.

Frank Heinen