Smokin’ Aces (2006)

Regie: Joe Carnahan | 109 minuten | actie, drama, komedie, misdaad | Acteurs: Jeremy Piven, Ben Affleck, Peter Berg, Brian Bloom, Nestor Carbonell, Common, Zach Cumer, Kevin Durand, Mike Falkow, Nick Fenske, Andy Garcia, Martin Henderson, Taraji P. Henson, Christopher Michael Holley, Alicia Keys, Ray Liotta, Chris Pine, David Proval, Ryan Reynolds, Joseph Ruskin, Maury Sterling

2007 is een jaar waarin filmliefhebbers genoeg hebben om naar uit te kijken. Grote producties als ‘Pirates of the Carribean: At Worlds End’, ‘Ocean’s Thirteen’, ‘Spider-Man 3’ en de nieuwste ‘Harry Potter’ staan al op de agenda, hopend op even groot succes als de voorgangers ervan. Het is dan ook opmerkelijk dat de kleinere en minder bekende productie ‘Smokin’ Aces’ het filmjaar inluidt. Maar de film van regisseur Joe Carnahan bevat voldoende elementen om niet vergeten te worden. Met meer actie dan in ‘Domino’, meer verhaallijnen dan in ‘Snatch’ en meer gedaanteverwisselingen dan in ‘Ocean’s Eleven’ stormt ‘Smokin’ Aces’ als een wervelwind af op een geniaal einde. Een misschien wat standaard actiekomedie, maar wel in een 2007-waardig jasje.

Dat jasje is gelijk ook het meest sterke onderdeel van de film. Buddy ‘Aces’ Israel, een geboren entertainer die in het criminele circuit terecht is gekomen, heeft van maffiabaas Primo Sparazza een prijs van één miljoen dollar op zijn hoofd gekregen. Althans, op zijn hart: een smeuïg detail dat de Siciliaanse roots van Sparazza bevestigt. ‘Smokin’ Aces’ laat van begin tot eind de weg zien die huurmoordenaars, politieagenten en beveiligingsdiensten afleggen om hun doel te bereiken, en wel op een erg bijzondere wijze: dwars door elkaar, sprekend over elkaar, elkaar ontmoetend en elkaar eliminerend. Met een montage waar je u tegen zegt.

Zoals Danny Boyle in 1996 de hoofdpersonen van ‘Trainspotting’ introduceerde, zo laat Carnahan in de beginscènes van ‘Smokin’ Aces’ de meest grove, gestoorde en professionele moordenaars zien. Stilstaande beelden worden afgewisseld met shots in een videoclipachtig tempo, en aangevuld met grote en stoere naamtitels. Een waar spektakel op zich! En juist die afzonderlijke mensen, ijzersterke typetjes van onder meer Ray Liotta, Ben Affleck, Alicia Keys en vooral Tommy Flanagan en Chris Pine, maken van ‘Smokin’ Aces’ een regelrechte moordfilm, die uitdraait op een doodeenvoudige concurrentiestrijd. Doorgedraaide neonazi’s, hoerige professionals en meedogenloze killers. Het lijkt allemaal vrij simpel, maar je moet absoluut de ballen hebben om daarin zo ver te gaan als Carnahan. Op de wijze die Quentin Tarantino groot maakte, maakt hij van extreem gewelddadige beelden een realistisch en aannemelijk verhaal.

De muziek in ‘Smokin’ Aces’ is een weinig opvallende factor die toch behoorlijk bijdraagt aan het resultaat. Opzwepende, krachtige rock die prachtig aansluit bij grove, slowmotion beelden van shoot-outs en achtervolgingen in de meest luxe hotels. Zo onopvallend als de muziek is, zo onzichtbaar en onverwacht is ook de plotwending aan het eind. En met een cast als deze, zowel ervaren acteurs als beginnelingen die het voortreffelijk doen, zijn er genoeg sterwaardige elementen te vinden. ‘Smokin’ Aces’ verdient ze keihard alle vijf.

Julien van Alphen

Waardering: 5

Bioscooprelease: 1 februari 2007