Smoorverliefd (2013)

Regie: Hilde Van Mieghem | 95 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Susan Visser, Anna Drijver, Beatrice Hillen, Anna Raadsveld, Ruth Becquart, Pierre Bokma, Manuel Broekman, Tess Bryant, Johnny de Mol, Tarikh Jansen, Rik Launspach, Victor Löw, Filip Peeters, Robert ten Brink, Ronald Top, Jozias van Aartsen

Er zijn verschillende soorten liefdes. Je houdt bijvoorbeeld van je minnaar, maar je houdt ook van je ome Henk. In de film ‘Smoorverliefd’ ondervinden vier vrouwen van verschillende generaties alle mogelijke problemen met de liefde. De jonge Eva (Beatrice Hillen) wordt voor het eerst verliefd, terwijl haar moeder (Susan Visser) voor de zoveelste keer een gebroken hart heeft. Haar zus (Anna Raadsveld) breekt juist een hart en haar tante (Anna Drijver) weet nog niet welk hart ze moet breken.

In deze remake van de gelijknamige Vlaamse film uit 2010 vertelt Eva over alle escapades van haar huisgenoten en over haar eigen liefdesleven. Het levert een grappige en soms confronterende film op, die de gelijkenissen en verschillen tussen de generaties bloot legt. Zo hebben ze allen een andere insteek (de een wil een baby, de ander wil een eerste vriendje) maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer; de vrouwen zijn op zoek naar ‘de’ (juiste) man. Aan het eind is er heel wat gebeurd met de personages, en lijken ze eindelijk gelukkig. Voor ons blijven er echter een aantal vragen onbeantwoord, die vooral laten smaken naar meer. Zoals Eva dan ook zegt, ze kan ons nog eindeloos doorvertellen over hun levens, die gaan immers door nadat de bioscooplichten weer aan gaan.

Regisseuse Hilde van Mieghem heeft in 2010 de Vlaamse versie gemaakt, en nu dan een Nederlandse remake. De vraag is wat de toegevoegde waarde is van de Nederlandse accenten in plaats van de Belgische. In Nederland komen we natuurlijk op de bekende Nederlandse namen af, wat wel aantoont dat het verhaal alleen de film niet genoeg kan verkopen. ‘Smoorverliefd’ leunt ook op herkenning. De grootste rol, vertolkt door Susan Visser, doet meteen denken aan ‘Gooische Vrouwen’. Daarin speelt ze zo ongeveer deze rol, maar dan met andere medeacteurs. Ook hier is ze een beetje hulpeloos en impulsief, met een voorkeur voor dure dingen en in dit geval getrouwde mannen.

Het doet verder geen afbraak aan ‘Smoorverliefd’ om voor herkenning te gaan en Nederlandse acteurs en een Nederlandse setting te kiezen. Het is een vermakelijke film, met vooral van beide Anna’s leuk acteerwerk. Niet bijzonder of vernieuwend, maar gewoon leuk.

Mirte Brethouwer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 september 2013
DVD- en blu-ray-release: 31 december 2013