Snabba cash II (2012)

Regie: Babak Najafi | 99 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Fares Fares, Madeleine Martin, Dejan Cukic, Joel Spira, Lisa Henni, Ricardo Marceliono Araneda Moreno, Luis Cifuentes, Annika Ryberg Whittembury, Lea Stojanov, Prvoslav Gane Dzakovic, Rolf Jenner, Peter Carlberg, Christopher Wagelin, Vivianne Romanos, Joseph Kasten, Aida Najia Tuqan, Kina Jacobsson, Jim Tossavainen, Elin Swedsudde, Monica Albornoz, Silvana Mardini, Joanna Voss

Borta bra men hemma bäst luidt een Zweeds gezegde. Weggaan is leuk, maar thuiskomen is nog leuker. Voor Johan Westlund, kortweg JW, bevat deze uitspraak een dubieus randje. Tijdens zijn eerste penitentiair verlof in drie jaren probeert hij de brokstukken uit het verleden te lijmen.  Dat blijkt moeilijker dan verwacht. Zijn ouders willen hem niet meer zien en een oude compagnon draait de bajesklant een serieuze loer. Voor de ex-student bedrijfskunde lijkt de maat vol en hij neemt een drastische beslissing.

JW besluit om helemaal de criminele toer op te gaan en hij krijgt daarbij hulp van een oude bekende: huurmoordenaar Mrado Slovovic blijkt een onverwachte bondgenoot. Ondertussen is drugsdealer Jorge ook weer in het land met een plan om zijn bankrekening te spekken. Het duurt niet lang of het drietal botst weer met de sterke arm van de wet en de Joegoslavische maffia.

De eerste ‘Snabba Cash’ werd opgetrokken uit de literaire ambities van Jens Lapidus. De strafrechtadvocaat kreeg lovende kritieken voor zijn debuut en schreef dan maar meteen twee vervolgen. Deze brutale verkenningstocht van de onderwereld in Stockholm  leverde een snoeiharde kennismaking met verdorven individuen die maar uit zijn op één ding: snel geld.

Nadat de personages terug zijn opgevist gooit ‘Snabba Cash 2’ meteen de beuk erin. Een rustige aanpassingsperiode is de kijker niet gegund. Deze rotvaart kenmerkt ook de boeken van Lapidus en spijkert het publiek meteen vast. De hoofdpersonages mogen dan wel criminelen zijn, echt beheersen doen ze hun vak niet. De stommiteiten en misverstanden stapelen zich op en dat maakt van deze  gangsters mensen van vlees en bloed. Het inleven in  de karakters blijft echter een moeilijke zaak. Sympathieke snuiters zijn zo schaars als water in de Sahara en in dit wereldje wil je echt niet vertoeven. ‘Snabba Cash 2’ maakt alleszins duidelijk dat misdaad niet loont.

Op naar het derde deel.

Jochem Geelen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 juni 2013 (in het kader van Crime on Tour)
DVD-release: 29 oktober 2013