Snatch (2000)

Regie: Guy Ritchie | 104 minuten | thriller, komedie, misdaad | Acteurs: Jason Statham, Stephen Graham, Alan Ford, Brad Pitt, Dennis Farina, Rade Serbedzija, Robbie Gee, Lennie James, Vinnie Jones, Benicio del Toro, Mike Reid, Jason Flemyng, Andy Beckwith, William Beck, Ewen Bremner

De Britse regisseur Guy Ritchie maakte in 1998 een opvallend internationaal debuut met zijn film ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’. Zijn flitsende, energieke manier van filmen, haast cartooneske personages en knalharde actiescènes deden denken aan Quentin Tarantino, de regisseur die met deze manier van filmen een flinke schare fans aan zich wist te binden. De opvolger ‘Snatch’ is van hetzelfde laken een pak, met als kleine verschil dat dankzij zijn huwelijk met Madonna Ritchie enkele grote Hollywood-acteurs, te weten Brad Pitt, Benicio del Toro en Dennis Farina, voor zijn project wist te contracteren.

‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ in een nieuw en duurder jasje; zo zou je ‘Snatch’ best kunnen omschrijven. Niet alleen komen de warrige verhaallijnen behoorlijk overeen, ook vele oude bekenden uit de eerste film zijn in ‘Snatch’ opnieuw aanwezig. Jason Statham, Jason Flemyng, Vinnie Jones en Alan Ford: ze zijn er allemaal weer bij. In een andere rol uiteraard, maar toch kun je je niet aan de indruk onttrekken dat je hier naar een herhaling van zetten zit te kijken. Mits je natuurlijk ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ eerder kijkt dan ‘Snatch’. Al gaat die vlieger andersom uiteraard ook op. Maar zelfs een herhaling kan leuk zijn, wanneer je aan het acteerwerk kunt zien dat de cast – en daarmee ongetwijfeld ook de crew – ontzettend veel lol had bij het maken van deze film.

Het begint allemaal in een Antwerpse diamantzaak waar een grote diamant wordt gestolen door een bende onder leiding van Franky Four Fingers (Benicio del Toro). De diamant zou volgens plan moeten afgeleverd worden bij Avi (Dennis Farina) in New York. Franky maakt echter een tussenstop in Londen waar zijn pokerverslaving opnieuw de kop opsteekt. Zodoende komt de criminele Boris ’the Blade’, voor wie de diamant bestemd was, achter hem aan die een aantal kruimeldiefjes inschakelt; Vinny, Sol en de extreem dikke Tyrone. Tijdens een bokswedstrijd zal Franky door hen worden beroofd en brengen zij de diamant bij Boris. Op dat moment raken Turkish (Jason Statham) en Tommy, twee kleine criminelen, bij dezelfde bokswedstrijd betrokken doordat hun eigen bokser Gorgeous George knock-out wordt geslagen door de zigeuner Mickey (Brad Pitt). Bij een mislukte caravankoop lopen ze deze Mickey tegen het lijf en omdat ze voor de promotor Brick Top (Alan Ford) een vervangende bokser moeten zien te regelen. Omdat laatstgenoemde een aantal weddenschappen open heeft staan is het aan Mickey nu de taak om in de vierde ronde neer te gaan. Natuurlijk vertikt hij dat, met alle gevolgen van dien.

‘Snatch’ volgt dezelfde ‘hak-op-de-takverhaalstructuur’, harde actie en zwarte humor als Tarantino en voor de echte liefhebbers van dit soort films is ‘Snatch’ zeker een aanrader. Ook het acteerwerk is aardig tot zeer behoorlijk. Brad Pitt laat zich van zijn meest hilarische kant zien als de boksende, haast onverstaanbare, Ierse zigeuner Mickey. De voormalige profvoetballer Vinnie Jones laat zien dat er niemand anders is die een beul als Bullet Tooth Tony zo goed neer kan zetten als hij. Jones levert hilarische oneliners af met een uiterst gladgestreken gezicht. En dan is er nog de altijd briljante Benicio del Toro, die weliswaar geen grote rol heeft, maar wel weer aantoont waarom hij een van de beste acteurs van zijn generatie is. Voor de gelegenheid heeft hij zich zelfs een Jiddisch accent aangemeten!

Voor de liefhebbers van Tarantino, ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ en ‘Trainspotting’ is ‘Snatch’ een absolute aanrader. Voor fans van Brad Pitt is dit een nieuw bewijs dat hij toch echt wel kan acteren. Voor fans van Benicio del Toro is het jammer dat diens optreden in ‘Snatch’ zo kort duurt.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 november 2000
DVD-release: 16 oktober 2013