Snorrie (2020)

Recensie Snorrie CinemagazineRegie: Victoria Warmerdam | 10 minuten | komedie, drama, korte film | Acteurs: Henry van Loon, Wim Willaert, Sieger Sloot, Rogier Schippers

‘Snorrie’ gaat over Freek, een man van in de dertig, die op de zolder van wat waarschijnlijk zijn ouderlijk huis is, een verhuizing aan het voorbereiden is. Ineens duikt achter hem een man op, en hoewel Freek van zijn plotselinge aanwezigheid schrikt, herkent hij zijn vroegere vriend direct. Het is Snorrie (Wim Willaert). Snorrie is blijer Freekie te zien dan omgekeerd, lijkt het, al heeft hij een speciale reden daarvoor.

‘Snorrie’ is een droogkomisch filmpje met een uniek uitgangspunt. Er zijn talloze films gemaakt over ingebeelde vriendjes, maar niet veel over volwassen mensen die hun ingebeelde vriend na zoveel jaar terugzien en wat dat met ze doet (én met die ingebeelde vriend). Hoewel, misschien is ‘Christopher Robin’ wel onder die categorie te scharen. Henry van Loon is perfect gecast, hij vertegenwoordigt aan de ene kant het publiek door de absurditeit van de situatie door te hebben, maar is ook in de dramatischere scène geloofwaardig.

Ook Wim Willaert is erg overtuigend in zijn “ik ben niet boos, maar teleurgesteld”-houding. Ten slotte heeft Sieger Sloot een hilarische rol, wat grotendeels door zijn outfit komt, maar ook zijn lichaamstaal werkt daarin mee. Filmmaakster Victoria Warmerdam werkte al eerder samen met Van Loon en Sloot, haar film ‘Korte kuitspier’ (2019) viel al op meerdere internationale festivals in de prijzen. Deze combinatie van mensen voor en achter de camera werkt dus prima, daar is ‘Snorrie’ een mooi bewijs van.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooppremière: 9 december 2020 (éénmalig in Pathé)
TV-première: 11 december 2020 (NPO3)