Snow White – Sneeuwwitje (2012)

Regie: Tarsem Singh | 106 minuten | drama, komedie, fantasie | Acteurs: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Sean Bean, Nathan Lane, Mare Winningham, Michael Lerner, Robert Emms, Martin Klebba, Danny Woodburn, Sebastian Saraceno, Ronald Lee Clark, Bonnie Bentley

Het alom bekende sprookje Sneeuwwitje van Grimm krijgt in 2012 maar liefst twee speelfilmvarianten. Naast de actiefilm met een donker fantasyrandje ‘Snow White and the Huntsman’ van debuterend regisseur Rupert Sanders komt visionair filmmaker Tarsem Singh met het schitterend vormgegeven en meer familie vriendelijke ‘Snow White’ (‘Sneeuwwitje’).

Julia Roberts vertolkt met zichtbaar plezier de rol van de boze stiefmoeder/koningin, wiens voornaamste zorgen worden gevormd door haar snel slinkende voorraad liquide middelen en haar in datzelfde tempo ouder wordende huid. Voor het eerste probleem heeft ze een oplossing, die al even oud is als de volkslegende zelf: trouwen met een rijke vent. En laat die nu net zijn intrede doen in het kasteel. Maar bij een gemaskerd bal blijkt deze prins Alcott (gespeeld door Armie Hammer) meer oog te hebben voor de jonge, net achttien geworden Sneeuwwitje, ook wel Sneeuw genoemd (Lily, dochter van Phil, Collins). Dat wordt helaas opgemerkt door de koningin, die meteen haar slaafse hulpje (Nathan Lane) erop uit stuurt om Sneeuws ranke lijfje in het bos te ontdoen van haar vitale organen. Net als in het sprookje kan de voetveeg van de koningin het echter niet over zijn hart verkrijgen en laat hij Sneeuwwitje vrij.

Eerder zagen we al hoe prins Alcott met zijn reisgezel Renbock overvallen wordt door een groep struikrovers. Ze worden op gênante wijze achtergelaten, maar Sneeuw, die zichzelf op haar verjaardag trakteert op een wandeling door wat eigenlijk háár koninkrijk is, is degene die hen uit de netelige situatie bevrijdt. Alcott zint op wraak, maar wanneer Sneeuw wordt achtergelaten in het besneeuwde berkenbos, wordt ze precies door die bende struikrovers opgenomen… Het zijn natuurlijk de zeven dwergen, die zich tijdens hun strooptochten vermommen als reuzen. Sneeuwwitje – die door eerdergenoemde wandeling op de hoogte is gesteld hoe erg het gesteld is met de welvaart van het koninkrijk – haalt de dwergen over het belastinggeld terug te geven aan de bevolking en wordt na een korte inwerkperiode leidster van het Robin Hood-achtige team.

Je zult af en toe ogen te kort komen om al het fraais te verwerken wat regisseur van eerdere zintuiglijke traktaties als ‘The Cell’ en ‘The Fall’ je voorschotelt. Maar ondanks de overtuigende pracht en praal waarmee Tarsem Singh het door Jason Keller en Marc Klein geschreven script naar het witte doek heeft gebracht, weet ‘Snow White’ niet helemaal te beklijven. Daarvoor is de humor te spaarzaam en het verhaal te saai, te trekkerig. De chemie tussen de prins en de prinses is zo goed als afwezig; veel leuker zijn de scènes waarin Roberts nauwelijks haar ogen van de prins af kan houden. Ook een komisch hoogtepunt is de schoonheidsbehandeling die de koningin ondergaat en de sporadische spiegelscènes doen je adem stokken in je keel. Speciale vermelding voor Tarsem Singhs voormalig vaste kostuumontwerpster Eiko Ishioka (die in januari 2012 helaas overleed), wiens creaties waarschijnlijk nog in je geheugen geprent zitten, als het aanstekelijke slotnummer “I believe in love” (door Disney-componist Alan Menken) al lang uit je hoofd is verdwenen.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 april 2012
DVD- en blu-ray-release: 13 september 2012