Snuf de hond en de jacht op Vliegende Volckert (2008)

Regie: Steven de Jong | 99 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Tom van Kalmthout, Vivian van Huiden, Bas Muijs, Casper van Bohemen, Rense Westra, Gonny Gaakeer, Steven de Jong, Sanneke Bos, Joep Sertons

Trouwe viervoeters zijn al decennialang graag geziene gasten in de filmwereld. En hoe schattig paarden, katten en andere dieren ook zijn, aan de populariteit van honden kunnen ze niet tippen. Na Lassie, Benji en Old Yeller heeft Nederland nu zijn eigen filmhond: Snuf! De moedige herdershond werd ooit in het leven geroepen door schrijver Piet Prins, die de boeken ‘Snuf de hond in oorlogstijd’ en ‘Snuf de hond en de jacht op Vliegende Volckert’ schreef. De verhalen worden gekenmerkt door nostalgie en spanning en zijn herkenbaar voor het hele gezin. Jeugdzender Z@pp en de Evangelische Omroep besloten de verhalen te verfilmen en regisseur Steven de Jong werd aangetrokken om het geheel in goede banen te leiden. Het resultaat zijn twee speelfilms, die ook als serie te zien zijn op televisie. ‘Snuf de hond in oorlogstijd’ (2008) verscheen eerder dit jaar in de bioscopen en ‘Snuf de hond en de jacht op Vliegende Volckert’ (2008) verscheen rechtstreeks op dvd.

In de eerste film zagen we hoe Tom (Tom van Kalmthout) bevriend raakte met de toen nog kleine Snuf. Samen met het op de boerderij van zijn oom (Steven de Jong) en tante (Sanneke Bos) ondergedoken joodse meisje Mirjam (Vivian van Huiden) beleefden ze spannende avonturen en hielpen ze de Canadezen om Nederland te bevrijden. Dit tweede deel speelt zich vlak na de Tweede Wereldoorlog af. Op klaarlichte dag wordt jachtopziener Grevendonk in zijn eigen bos met zijn eigen geweer neergeschoten. De dader verdwijnt als een spook in het moeras. Al gauw doen de geruchten de ronde dat de geest van Vliegende Volkert is teruggekeerd. Tom en Mirjam hebben over diens legende gehoord van Bouke (Rense Westra). Zo’n spannend avontuur vinden ze allebei erg interessant en samen met Snuf gaan ze op onderzoek uit in het moeras. Daarbij krijgen ze hulp van een oude bekende, kapitein Brandenburg (Bas Muijs), die ze nog kennen uit de oorlog. Ze ontdekken dat ‘Volckert’- of diens geest – het niet op hen voorzien heeft maar op andere mensen uit het dorp. Maar zullen ze er ook achter komen waarom? Wie is Vliegende Volckert? Is de legende tot leven gekomen of is er iets anders aan de hand?

‘Snuf de hond en de jacht op Vliegende Volckert’ is een kolfje naar de hand van Steven de Jong, die nostalgieminnend Nederland eerder inpalmde met ‘De Schippers van de Kameleon’ (2003), ‘Kameleon 2’ (2005) en ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ (2007). Zijn films kennen een charmante kneuterigheid die de sfeer van de verhalen uitstekend weergeeft. Ook nu leunt hij sterk op zijn bekende trucje. Het grote verschil met ‘Snuf de hond in oorlogstijd’ is het scenario, dat dit keer niet van de hand van Jasper Beerthuis is, maar van Jean Ummels – in samenwerking met De Jong en Lars Boom. Hoewel het verhaal voor de doelgroep nog altijd erg spannend is, overtuigt deze tweede film heel wat minder dan zijn voorganger. Het verhaal is ook minder sterk en heeft minder diepgang dan ‘Snuf de hond in oorlogstijd’, hoewel een en ander aan kracht wint naarmate de film vordert. Overigens heeft Ummels de verfilming van zijn scenario zelf niet meer meegemaakt: in juni 2007 overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Net als het script laat ook het acteerwerk flink te wensen over. Eigenlijk haalt alleen Snuf zelf een dikke voldoende voor zijn bijdrage. Met name Vivian van Huiden werkt met haar schelle stem behoorlijk op de zenuwen. Soapies Bas Muijs en Casper van Bohemen zijn aardig op hun plaats. Over de breedte gezien komt het allemaal wat amateuristisch over. En dat geldt in principe voor de gehele productie. Beeld en geluid, cinematografie en montage, kleding en decor – het is allemaal wat mat en net iets té simpel. Wellicht is daar bewust voor gekozen, om de pure nostalgie uit de boeken te doen herleven. Maar vergeleken met de prachtige andere Nederlandse jeugdfilms die de laatste jaren zijn verschenen, steekt ‘Snuf de hond en de jacht op Vliegende Volckert’ maar bleekjes af. De kinderen, voor wie deze film hoofdzakelijk gemaakt is, zullen daar uiteraard niet om malen. Zij hopen alleen maar op een spannend verhaal rond hun favoriete trouwe viervoeter Snuf. En zij worden op hun wenken bediend.

Patricia Smagge