Sobibor (2018)

Recensie Sobibor CinemagazineRegie: Konstantin Khabenskiy | 115 minuten | drama, geschiedenis | Acteurs: Konstantin Khabenskiy, Christopher Lambert, Mariya Kozhevnikova, Michalina Olszanska, Philippe Reinhardt, Maximilian Dirr, Mindaugas Papinigis, Wolfgang Cerny, Roman Ageev, Saulius Balandis, Wieslaw Cichy, Sergey Godin, Darius Gumauskas, Felice Jankell, Dainius Kazlauskas, Fabian Kociecki, Mikolaj Krawczyk, Dirk Martens, Gela Meskhi, Kacper Olszewski, Andrius Paulavicius, Almutis Raila, Joshua Rubin, Ramunas Rodukas

‘Sobibor’ was in 2018 de Russische inzending voor de Academy Awards. Dat blijkt aan alles. De kostuums zijn tot in de puntjes verzorgd, de soundtrack heeft ook veel geld gekost en is keurig en ook de loodzware onderwerpkeuze mikt op Oscar-goud. De verschrikkingen van die oorlog spreken nog steeds tot de verbeelding en de gevolgen ervan dreunen tot op de dag van vandaag nog na. De keuze voor dit onderwerp is dan ook te begrijpen, maar er zijn betere films in het genre. Daarnaast voegt deze film ook niks toe aan de uitstekende, Britse tv-film ‘Escape From Sobibor’ waarin ‘onze’ Rutger Hauer de hoofdrol speelde.

In ‘Sobibor’ wordt het waargebeurde verhaal van de opstand in het Sobibór-vernietigingskamp en de Sovjetofficier Alexander Pechersky verteld. Toen hij in Sobibor een krijgsgevangene was, slaagde hij erin het onmogelijke te doen – om een opstand en massale ontsnapping van de gevangenen te organiseren. Een deel van deze mensen stierf, terwijl de rest onder leiding van Pechersky wist te ontsnappen en zich bij de partizanen aansloot.

Gouden tip: haal de veters uit je schoenen als je deze film gaat kijken. Dit is loodzware kost en een aanslag op je gestel. In ‘Sobibor’ worden de Nazi’s echter als demonische schurken afgebeeld in plaats van mensen, terwijl juist ‘normale’ mannen deze gruweldaden uitvoerden. Door deze Duitsers als karikaturale monsters af te beelden, wordt voor de veilige weg gekozen. Van de andere kant is die dehumanisering misschien ook wel prettiger, omdat het bijna niet te bevatten is dat ogenschijnlijk normale mensen andere mensen in een gaskamer zetten. Afijn, ‘Sobibor’ is een zware film over een inktzwarte bladzijde uit de menselijke geschiedenis.

De decors, kostuums en soundtrack zijn zoals gezegd prima in orde. Het acteerwerk is helaas wisselvallig. De Duitsers worden neergezet als doorgesnoven psychopaten. Het is ook nogal opmerkelijk om vergeten eighties actiester Christopher Lambert als Duitse soldaat te zien. Zijn gedubte stem en nogal verweerde kop leiden flink af. Hij haalt je direct uit de film. Hier had meer in gezeten.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 oktober 2018
DVD- en blu-ray-release: 1 maart 2019