Solace (2015)

Regie: Afonso Poyart | 101 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Jeffrey Dean Morgan, Colin Farrell, Abbie Cornish, Anthony Hopkins, Matt Gerald, Janine Turner, Marley Shelton, Xander Berkeley, Kenny Johnson, Sharon Lawrence, Angela Kerecz, Jose Pablo Cantillo, Autumn Dial, Joshua Close, Jordan Woods-Robinson, Russell Durham Comegys, Luisa Moraes

David Finchers indringende thriller ‘Se7en’ (1995), over een seriemoordenaar die zijn slachtoffers uitzoekt op basis van de zeven hoofdzonden, geldt als een van de beste films van de jaren negentig, zeker in zijn genre. Wat niet veel mensen weten is dat er ooit een vervolg gepland was op ‘Se7en’, dat heel toepasselijk de werktitel ‘Ei8th’ had meegekregen en waarin detective William Somerset (in ‘Se7en’ gespeeld door Morgan Freeman) zou terugkeren in de hoofdrol. Grootste verschil met zijn voorganger zou zijn dat Somerset in ‘Ei8th’ over een flinke dosis spirituele krachten zou beschikken. Fincher zag dat plan echter absoluut niet zitten en haakte af, waarna besloten werd om er een op zichzelf staande film van te maken. Dat dat makkelijker gezegd dan gedaan was, bleek al snel. Het zou meer dan vijftien (!) jaar duren voor de film daadwerkelijk gedraaid kon worden. Maar liefst vier verschillende schrijvers bemoeiden zich met het script – wat nooit een goed teken is. Nadat de film onder de naam ‘Solace’ in 2013 eindelijk opgenomen was, zou de film nog twee jaar op de plank blijven liggen bij Warner Bros., voor hij werd uitgebracht. Ondanks de klinkende namen van Sir Anthony Hopkins en Colin Farrell was er geen distributeur te vinden die het aandurfde de film in roulatie te brengen. Tot Relativity Media in beeld kwam. Al hing ook daarna de release nog even aan een zijden draadje, omdat een faillissement voor de distributeur in de lucht hing. Gelukkig voor alle betrokkenen bij de film werd het bankroet ternauwernood afgewend.

Een nogal roerige voorgeschiedenis dus, van een film die zichzelf graag profileert als thriller met een bovennatuurlijk randje. Of zeg maar gerust bovennatuurlijke rand, want zowel de gezochte serial killer als de psychiater die de politie op weg helpt beschikken over onvoorziene spirituele krachten. John Clancy (Sir Anthony Hopkins) is die psychiater, die onder meer de gave heeft om in de toekomst te kijken en die zich door gebeurtenissen uit het verleden gedwongen zag terug te trekken uit het recherchewerk. Hoofdinspecteur Joe Merriweather (Jeffrey Dean Morgan) heeft voor een nieuwe zaak zijn hulp echter dringend nodig. Een nieuwe seriemoordenaar met een merkwaardige modus operandi heeft zich aangediend. Al zijn slachtoffers blijken terminaal ziek te zijn, sommigen wisten dat en anderen nog niet. Hij brengt ze om het leven op een heel efficiënte en relatief pijnloze manier, alsof hij enige vorm van mededogen heeft omdat hij weet dat ze anders een langzame, pijnlijke dood tegemoet zullen gaan. Geleidelijk ziet Clancy in dat de moordenaar net als hij over spirituele krachten bezit, krachten die sterker zijn dan die van hem zelf. Merriweather is onder de indruk, maar zijn assistente Katherine Cowley (Abbie Cornish), nota bene een afgestudeerd psychologe, heeft haar bedenkingen.

Wie het affiche van de film ziet, heeft meteen in de gaten dat de seriemoordenaar door Colin Farrell gespeeld wordt, zeker omdat hij pas na een uur ten tonele verschijnt. De makers geven daarmee een cruciaal aspect van de plot weg, wat natuurlijk niet echt verstandig is in het geval van een thriller. Maar of het hier echt gaat om de ‘whodunit’-vraag,.. ? Eigenlijk draait het vooral om de clash tussen twee met bovennatuurlijke krachten uitgeruste mannen, die er ieder op hun eigen manier mee omgaan. Hoe verhouden ze zich tot elkaar en wie krijgt de overhand? Zodra Clancy en de moordenaar oog en oog met elkaar staan, neemt de film echter vrij pretentieuze vormen aan, waarbij de literaire quotes je om de oren vliegen. En dat terwijl de opzet van de film helemaal niet onaardig was; de moordenaar is nu eens niet louter kwaadaardig, maar wil zijn slachtoffers soelaas – vandaar de titel – bieden voor een veel vreselijker lot dat hen te wachten staat. ‘Solace’ kent een rommelig plot; het is duidelijk te zien dat meerdere schrijvers zich over het scenario ontfermd hebben, waardoor de film allerlei kanten op lijkt te gaan, en ook de onervaren Braziliaanse regisseur Afonso Poyart weet de boel niet echt de juiste kant op te sturen (hij is meer bezig met slowmotions en flash-cut visioenen van onze twee psychics). Aan de acteurs ligt het niet, die vervullen hun taak op gedegen wijze (al speelt Hopkins duidelijk op de automatische piloot). Met zo’n cast mag je een betere film verwachten, maar die krijg je hier niet. Toch ‘Se7en’ maar weer eens uit de kast halen dus!

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 26 november 2015
DVD-release: 30 maart 2016