Solan en Ludwig en de sneeuwmachine – Solan og Ludvig – Jul i Flåklypla (2013)

Regie: Rasmus A. Sivertsen | 72 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Dennis Willekens, Hein van Beem, Hero Muller, Jan Nonhof, Julius de Vriend, Jürgen Theuns, Just Meijer

Hoewel je de zin uit het beroemde liedje van Bing Crosby weliswaar niet letterlijk hoeft te nemen is een witte kerst wel degelijk iets waar veel mensen op hopen. Het komt dan ook niet zo vaak voor (in de twintigste eeuw maar zes keer in Nederland – op beide kerstdagen sneeuw dus), dus het is logisch dat dat idyllische beeld van de geijkte kerstkaarten aanspreekt. Ook in andere landen betekent een witte kerst het toppunt van gezelligheid en sfeer. In stopmotion animatiefilm ‘Solan en Ludwig en de sneeuwmachine’ gaat de wens zo ver, dat door de uitvoering er van een heel dorp in gevaar komt.

Solan en Ludwig wonen bij hun vriend Reodor, de uitvinder. Solan is een nogal brutale vogel, nergens bang voor en zijn verhalen moet je altijd met een flinke korrel zout nemen. Ludwig is een angstig aangelegde egel, die erg onzeker is.

In het idyllische dorpje waar ze wonen, Pinchcliffe, maakt men zich op voor kerst. Net als de meeste inwoners ziet Ludwig het liefst dat het een witte kerst wordt, maar dat lijkt niet te gaan lukken. Er staat weliswaar in de krant dat er een witte kerst voorspeld is, maar de verhalen van de megalomane kranteneigenaar Pløsen zijn, net als die van Solan, eigenlijk niet zo betrouwbaar.

Pløsen is ervan overtuigd dat als hij sensationele berichten in de krant zet, dat zijn verkopen dan omhoog gaan, maar de inwoners van het dorpje hebben er geen vertrouwen meer in. Ten einde raad klopt Pløsen bij Reodor aan, met de vraag of hij het niet kan laten sneeuwen in Pinchcliffe. Maar Reodor weigert. Niet omdat hij het niet kan, maar omdat hij vindt dat je de natuur zijn gang moet laten gaan.

Toch blijft het kriebelen bij Reodor. Hij is eigenlijk wel benieuwd of het hem toch zou lukken. Al snel heeft hij een sneeuwmachine in elkaar gezet. Maar omdat hij niet geheel tevreden is over het apparaat, én omdat de kerstinkopen nog gedaan moeten worden, laat hij de sneeuwmachine voor wat het is. En dan gebeurt er iets onverwachts…

Solan, Ludwig, Reodor en het dorpje Pinchcliffe, uit het door Kjell Aukrust bedachte universum, deden al eerder hun intrede in de filmwereld. De Noorse stop motion hit ‘Flåklypa Grand Prix’ (‘The Pinchcliffe Grand Prix’) brak alle records. Vanaf de première in 1975 tot 2003 heeft de film 28 jaar elke dag wel ergens in de bioscoop gedraaid!

‘Solan en Ludwig en de sneeuwmachine’ is een bijzonder fijne familiefilm voor de winterdagen. Het verhaal is grappig en de personages zijn uiterst charmant. Er zitten talloze visuele grapjes in de film verstopt, die vooral te maken hebben met Reodors vernuftige uitvindingen. De humor richt zich zowel op kinderen als volwassenen. Door de prachtig uitgevoerde stopmotion animatietechniek én het feit dat een excentrieke uitvinder centraal staat, roept de film natuurlijk herinneringen op aan Aardmans Wallace and Gromit, maar deze film van de Noor Rasmus A. Sivertsen (bekend van de films over Volkswagen Kever Pelle) heeft meer dan voldoende te bieden om die vergelijking met glans te doorstaan. Combineer het gezellige Scandinavische sfeertje van ‘Pettson en Findus’ met een snufje Roald Dahl en je weet ongeveer wat je kunt verwachten. ‘Solan en Ludwig en de sneeuwmachine’ is er eentje in de categorie “konden alle kerstfilms maar zo zijn.”

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 3 december 2014
DVD-release: 15 december 2015