Someone Marry Barry (2014)

Regie: Rob Pearlstein | 87 minuten | komedie | Acteurs: Tyler Labine, Damon Wayans Jr., Lucy Punch, Hayes MacArthur, Thomas Middleditch, Amanda Lund, Frances Shaw, Wyatt Oleff, J. Robin Miller, Ginger Gonzaga, Ed Helms, Jerry Minor, Lauren Miller, Brian Huskey, Greg Germann, Joe Lo Truglio

Iedereen heeft er wel één in zijn vriendenkring, een zogenaamde ‘Barry’. Iemand die weigert op te groeien, ongedwongen zijn mening ventileert en vaak onnodig kwetsend uit de hoek komt. Ook de vrienden Desmond (Damon Wayans Jr.), Kurt (Thomas Middleditch) en Rafe (Hayes MacArthur) hebben zo’n onuitstaanbare vriend, een echte Barry (Burke, overtuigend geacteerd door Tyler Labine).

Het begint meteen al goed in de eerste scène als Barry per se wil speechen tijdens de kerkdienst voor de overleden vader van Rafe. De boel regelmatig verknallen en iedereen in verlegenheid brengen? Laat dat maar aan de werk- en compromisloze Barry over! Binnen no time heeft hij de levens van zijn vrienden geruïneerd en het is daarom dat het drietal een plannetje smeedt om voorgoed van Barry af te komen. Een vrouw! Barry moet aan de ketting bij een vrouw. En dus zien we Barry speed daten en op consult gaan bij een bureau voor ‘mail order brides’.

Bij toeval komt Barry in aanraking met Melanie (de heerlijk Britse Lucy Punch), die in alles op Barry lijkt. Net zo grof en onaangepast en dol op poep- en pieshumor. Mooi, dat is geregeld. Maar niets blijkt minder waar. Als Barry zijn nieuwverworven vriendin meeneemt tijdens een logeerpartijtje, laait het vuur hoog op. Letterlijk. De vrienden zijn het meer dan zat. Ze vertellen Barry eindelijk de waarheid en ze willen hem nooit meer zien. Barry druipt af en maakt het zelfs uit met Melanie. Is dit het einde van een levenslange vriendschap of komen de ‘pals’ tot inkeer? De vraag stellen is hem beantwoorden.

‘Someone Marry Barry’ valt te omschrijven als een anarchistische bromantic comedy. Een Amerikaanse versie van ‘Bro’s before Ho’s’. Als je van platte, grove humor houdt, is dit een aanrader. Het script bevat een paar briljante teksten (Barry: “Kan ik even bot zijn?” Desmond: “Wanneer ben je dat niet?” en de quote over de ‘fijne keuken’ bij Hooters), een paar hilarische scènes (de speed date, de taxirit en de cameo van Ed Helms), maar die kunnen niet voorkomen dat de film in het tweede gedeelte afzakt naar een bedenkelijk niveau.

Zoals gezegd, Labine en Punch doen hun best, maar de verhaallijn is te dun om de film boven de middelmaat uit te tillen. Een paar ‘laugh out louds’, een hilarisch onderkoelde bijrol (de dominee), maar voornamelijk onderbroekenlol. Of beter gezegd: lol over wat zich in die onderbroeken (m/v) bevindt. Voor degenen die hier niet voor terug schrikken, is: ‘Someone Marry Barry’ best te pruimen. Onschuldig vermaak voor een select publiek.

Ruud Stift

‘Someone Marry Barry’ is vanaf dinsdag 9 september 2014 beschikbaar op VOD.