Somersault (2004)

Regie: Cate Shortland | 106 minuten | drama | Acteurs: Abbie Cornish, Sam Worthington, Lynette Curran, Nathaniel Dean, Erik Thomson, Leah Purcell, Olivia Pigeot, Paul Gleeson

Abbie Cornish zet zeer indrukwekkend de rol van de fragiele, gekwetste en tegelijkertijd onbegrepen Heidi neer. Nadat ze is gearriveerd in Jindabyne vindt ze werk bij een pompstation en krijgt ze goedkoop onderdak onder toezicht van een moteleigenaresse die zichzelf uiteindelijk een moederrol toebedeelt. Ze hoopt in Joe (Sam Worthington) een soulmate gevonden te hebben, maar hij worstelt met zijn eigen gevoelens. Hij is de lokale macho en behoort bij een groep vrienden met een wild nachtleven vol drank, drugs en seks. Een wereld waarin Heidi bij gebrek aan alternatieven zich laat meezuigen. Om maar niet alleen te zijn laat ze zich bijna seksueel misbruiken door twee jongens totdat Joe daar een stokje voor komt steken. Joe is bang voor zijn diepere gevoelens maar wordt door Heidi gedwongen zichzelf te onderzoeken. Achter de façades ligt een brozer karakter op de loer waarvoor Joe zich verschool. Hoe anders is dat bij Heidi die geen enkele façade voorhoudt. Ze ademt kwetsbaarheid uit en is transparant als water.

Regisseuse Cate Shortland slaagt erin om in poëtische beeldtaal zeer krachtig de innerlijke zoektocht van Heidi gestalte te geven. De leegte en kilte die Heidi uitstraalt, wordt krachtig gevisualiseerd. Plaatjes van weidse uitzichten worden in oceaanblauw ondergedompeld, het beneveld nachtleven dat een geelrode gloed krijgt. Droge bladeren dwarrelen traag door een rooster naar beneden. Schijnbaar onbeduidende voorvallen worden zodoende melancholische impressies van de zoekende tiener.

‘Somersault’ betekent ‘duikeling’ of ‘kopje onder’. Niet alleen een duikeling in een onbekende wereld maar ook de duikeling in de volwassenheid zonder de warmte van een moeder. De film moet het niet zozeer van een complexe narratieve vertelstructuur hebben, maar juist van de eenvoud. De film gaat ook over vergeving, intimiteit en de verveling van opgroeiende pubers in een klein arbeidersstadje.

Een terecht met veel prijzen bekroonde film waar de sfeervolle muziek van Decoder Ring bijdraagt aan de poëtische schoonheid.

Jeroen Poldermans